Римляните похапвали филе от фламинго и бут от жираф

Бут
Безконтактен автоматичен дозатор за сапун от пяна със сензор
Практичен аксесоар за вашия дом:
Безконтактен автоматичен дозатор за сапун от пяна със сензор
48.00 лв.
Виж ››

Откритията около древните римляни всеки път изненадват света. Така е и с новото такова. Оказа се, че един от основните деликатеси за тях е бил печеният на бавен огън бут от жираф. Освен него те похапвали и други екзотични деликатеси като филе от фламинго, месо от газели, морски дарове и таралежчета от далечни морета.

За овкусяването на тези така странни за съвременното общество деликатеси, те щедро използвали подправки, дошли незнайно как преди две хиляди години до Апенинския полуостров дори от Индонезия.

Помпей

Новите разкрития са дело на група американски археолози от университета в град Синсинати. В течение на 10 години те провеждали системни разкопки в засипания с пепел от вулкана Везувий през 79 г. от новата ера проспериращ град на империята Помпей.

При проведена конференция в САЩ учените представили своите най-интересни открития и находки, които били от кварталите, където живеели по-несъстоятелни римляни.

Като най-забележително откритие учените посочили отходните канали на някогашните техни кръчми или бакалии. В тях именно те открили веществени доказателства за това, което хапвали древните римляни.

При взетите проби станал ясно, че освен изброените екзотични деликатеси, римските граждани наблягали и на обичани до днес храни като леща, жито, маслини, орехи, риба, включително и осолена от Испания, на яйца, пилешко месо и други вкусни храни.

Жираф

Според ръководителя на екипа от археолози - Стивън Елис, находките в Помпей коригират донякъде представите за пълни с бедняци и просяци древни градове. Спрямо тях става ясно, че дори римляните с ниски доходи винаги са намирали начин да се хранят добре.

Те дори си позволявали печен бут от жираф, за което говори намерената в Помпей добре „транжирана” бедрена кост на дългошиестото африканско животно.

Разкопките в района продължават. Учените се надяват да попаднат на още разкрития, с които да могат да сглобят сложния пъзел около така интересното ежедневие и начин на живот на древните римляни.

Рейтинг

5 1
4 0
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати