Кардамон – древният афродизиак

кардамон
Стилна мелничка за сол и пипер 2в1
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Стилна мелничка за сол и пипер 2в1
23.20 лв.
Виж ››

Подправката кардамон е една от най-често използваната в Индия. Известна още като Elletaria cardamomum, тя е от семейството на джинджифила и придава много силен аромат и вкус на храната. Кардамонът расте естествено в тропическите гори на Индия, предимно в по-високите части.

Съществуват три вида кардамон – зелен, кафяв и мадагаскарски, като се смята, че зеленият е с най-много лечебни свойства, a шушулките на кафявия са по-големи от тези на зеления. Вкусът му е леко лютив и оставя много приятен освежаващ вкус в устата. По тази причина в Древен Китай шушулките са се дъвкали за предотвратяване на лошия дъх в устата.

Кардамонът, освен че влиза в състава на различни медикаменти благодарение на здравословните си ползи, се използва и за производство на вино, сладкиши и кюфтета в Скандинавия.

Богат на калций, желязо, фосфор, етерично масло, флавоноиди и други, той подобрява храносмилането и стимулира апетита. Също е подходящ при гадене и повръщане, подпомага загубата на тегло и регулира артериалното налягане. Той стимулира секрецията на различни хормони и ензими, а заради отхрачващото си действие е подходящ при кашлица и лечение на заболявания на дихателната система.

Оказва се, че действа общоукрепващо и тонизиращо на организма. А в комбинация с кафе или чай подобрява психическото състояние на човека, както и неговите сексуални функции. Кардамон въздейства върху половите реакции, желание и мисли. С тази си цел той традиционно се използва в арабското кафе.

Заради това, че той подобрява циркулацията на кръв към белите дробове, а оттам и довежда до повишеното насищане на кислород в организма, кардамонът повлиява и сексуалния живот. Знаем, че по време на половия акт е нужна много сила и енергия, които тази подправка осигурява.

Ако се комбинира пък с джинджифил и люти подправки, кардамон стимулира кръвоснабдяването на половите органи, а оттам и тяхната чувствителност. Интересно е как той повлиява и върху рецепторите в носа и така стимулира допълнително сексуалния апетит.

Кафе с кардамон

Приемът му от мъжете довежда до подобряване на половия живот в случаи на проблеми с ерекцията, подправката повишава либидото и предотвратява преждевременната еякулация.

Счита се още, че предпазва от полово-предавани болести като гонорея, както и възпаления на пикочния мехур (цистит) и на бъбреците (нефрити ).

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати