gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Кулинарна употреба на теф

Кулинарна употреба на теф

Теф

Привържениците на здравословното хранене могат да прибавят още една храна в своя списък, а именно – зърнената култура теф. Позната повече сред африканските народи, тя постепенно добива популярност из цял свят, като предпочитан кулинарен продукт.

Културата е предпочитана поради няколко фактора. На първо място тя отговаря на новата тенденция – търсенето на безглутенови храни. Освен това в нея се съдържат 8-те незаменими аминокиселини, така рядко срещани всички на едно място.

В комбинация са и всички останали микроелементи в нея – протеини, желязо, калций, силициев диоксид и още много други. Освен това, теф е изключително лесна за отглеждане култура. Тя е непретенциозна и буквално не изисква грижи.

Етиопска храна

Най-популярният продукт от културата е брашното от теф. То може да се открие и у нас, но за момента само в биомагазините. Получава се от старателно смлените зрънца на теф.

Брашното от теф може да се използва както всяко друго брашно и е прекрасен заместител на пшениченото. Това се обуславя както от вкусовите му качества, така и от липсата му на глутен.

Именно тази липса обаче възпрепятства употребата на брашното от теф в абсолютно всяка рецепта, но с него се приготвят всички основни неща като хляб, палачинки и други тестени изделия.

В родината му – Етиопия, с това брашно се приготвят палачинки и плосък хляб. В основата на етиопската кухня седи именно палачинката от брашно от теф, наричана инджера. Традиционен хляб от теф се приготвя още в Судан, Йемен и Сомалия.

Брашно от теф

Ако решите да опитате брашното от теф, то промяната трябва да стане поетапно. На първо време заменете около 25% от пшеничното брашно с такова от теф. Постепенно увеличавайте нивата му, за да свикнете с текстурата и вкуса му.

С пресните зрънца от теф пък прекрасно може да подправите всяка сутрешна каша. Традиционно те се използват като гарнитура, в салати, хлебни и сладкарски изделия, както и вегетариански бургери.

Теф се приготвя изключително лесно. За целта ½ чаша от него се сварява с 2 ч.ч. вода и щипка сол. След като заври, се оставя да къкри още 20-тина минути.

Разбърква се, оставя се за около 5 минути да поеме водата и е готов за употреба. И изобщо - свареният теф може да се готви като всяка друга житна храна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати