Производство на Проволоне

Проволоне

Италианското сирене Проволоне се произвежда в два варианта. То може да бъде сладко – Проволоне Долче и пикатно – Проволоне Пиканте.

Проволоне Долче се произвежда с използване на фермент от стомаха на теле и има кремова текстура и силно изразен млечен аромат.

Проволоне Пиканте се произвежда с фермент от стомаха на яре или агне. То е с наситен пикантен аромат и вкус. И двата вида Проволоне могат да бъдат опушени, което им дава характерен вкус и аромат. Те обаче се продават и в неопушен вариант.

Сиренето Проволоне се е появило в края на XIX век в регионите Венето и Ломбардия. Името му идва от италианската дума provola, която означава предмет с формата на топка.

Първоначално то се е продавало само на пити, които са били във формата на топка. Днес сиренето Проволоне се продава не само във формата на кръг, но също така във формата на круша, конус, тръба или статуетки на животни или хора.

Проволоне се произвежда като моцарелата – т.е. с разтегната сгъстена част от сместа за сирене. При производството му сгъстената част се нарязва на много дребно, загрява се и се разтегля, докато още е топла. След това се кисне в солена вода, а после се слага във восъчен или пластмасов калъп, за да придобие желаната форма.

Нарязано Проволоне

Сиренето се връзва с въже, закача се да виси и се оставя на тъмно и хладно за узряване за три седмици. Препоръчителната температура е 12 градуса. Докато зрее, сиренето трябва да виси. Препоръчва готовите пити също да висят, а не да се редят на рафтове.

Докато зрее, Проволоне става жълто на цвят и се покрива с маслена златиста коричка. Проволоне Долче се продава на пити по 5 килограма, докато Проволоне Пиканте може да бъде произведено на пити с тегло 90 килограма.

Проволоне се сервира, нарязано на тънки резени, то е чудесна добавка за сандвичи, салати и десерти. То се добавя също така в пици, сосове и супи.

Проволоне е вкусно разтопено, затова се добавя при приготвянето на различните видове паста, които се запичат на фурна, като лазаня и канелони.

Рейтинг

5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати