Здравословни ползи от фъстъчено олио

Фъстъци

Малцина знаят, че фъстъците са от семейството на боба и граха, а не от това на ядките. Растението идва от Бразилия, където и до днес то е сред основните храни в ежедневието. В Северна Америка, а оттам – из целия съвременен свят, се разпространява чрез търговията. Днес страни като Африка, Индия и Китай са първенци в производството на фъстъци.

Има много сортове, като най-разпространеният сред тях е индийският фъстък. Повече от половината произведени количества от него се използват за направата на така популярното фъстъчено масло. От останалото се произвеждат различни суровини, като масло, брашно и дори олио.

При производството на фъстъчено олио се губи минимално от позитивите на фъстъците. Те имат редица ползи, дължащи се на състава им. В най-големи количества във фъстъците се открива естествен протеин. Ежедневната консумация на фъстъци под каквато и да е форма може да подобри осезаемо цялостното здраве. Те действат енергизиращо на тялото и го предпазват от развитие на болести и рак.

Фъстъченото олио, както и другите продукти, произведени от това растение, са отличен източник на мононенаситени мазнини. Именно на тях се залага във всички диети за подобряване работата на сърцето. Те са т.нар. добри мазнини, които се борят с лошия холестерол и намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания. Освен това подобни продукти могат и да подобрят сърдечната дейност.

Фъстъчено олио

Това се обуславя от високите нива на витамин Е, ниацин, фолиева киселина, протеини и манган във всеки един фъстък. Честата употреба на фъстъчено олио действа превантивно спрямо сърдечните удари, поради съдържащите се в него ресвератрол и фенолов антиоксидант, които се откриват още в червеното грозде и вино.

Ниският гликемичен индекс на фъстъците прави всеки продукт, произведен от тях, добър контрольор на диабета. Те успешно влияят на нивата на инсулина и се препоръчват при диабет тип 2.

Фъстъченото олио е източник на ценни антиоксиданти. Честият му прием подобрява състоянието на стомаха, предпазва от Алцхаймер и други болести, свързани със затрудняването на паметта. Някои дори смятат, че продуктите, произведени от фъстъци, подобряват концентрацията и паметта.

Освен всичко друго, олиото от фъстъци има доста приятен и мек вкус. С него обаче трябва да се внимава, тъй като високите нива на протеини могат да доведат до увеличаване на теглото.

Рейтинг

5 1
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати