Тайната на вкусния свински джолан

Джолан

Свинският джолан е изключително апетитно ястие, стига да знаете как да си го приготвите. Една от най-големите трудности, пред която ще се изправите, е намирането на самия джолан. Той трябва да е максимално голям, правилно изрязан с формата на пресечен конус и задължително с кожа по него. Тя се препича, а месото отдолу остава сочно.

Готвенето на месото започва от предната вечер. Ще са ви необходими: масло, сол, червен пипер, черен пипер, лют червен пипер и чесън на прах. Ето и начинът на приготвяне:

2-3 с.л. червен пипер, 2-3 с.л. сол, 1 с.л. черен пипер, 2-3 с.л. брашно, 1 ч.л. лют червен пипер се смесват в купичка до получаване на хомогенна смес. С пръсти се взима по малко от нея и се втрива в джолана. Добре е да се наблегне на пресечените части на конуса. Там ароматите най-добре проникват през мускулните влакна във вътрешността. Кората също се покрива плътно със сместа. На няколко места се намазва и с по малко масло, като не се прекалява, за да не стане прекалено мазно.

Добре натритият джолан се поставя в дълбока тава с горната част на конуса нагоре. Широката страна на джолана трябва да прилепне за дъното на тавата, за да не изсъхне вътрешността му. Съдът задължително трябва да се затвори с плътно прилепващ капак. Така се оставя да престои поне за едно денонощие в хладилника.

Свиснки джолан

На вторият ден от приготвянето джоланът се вади от хладилника точно 5 часа преди желаното за консумиране време. По ръба на тавата много внимателно и на тънка струйка се налива на дъното не повече от 2/3 пръст вода. Внимава се да не се отмият подправките. Самото месо не се залива с вода.

Джоланът се слага в предварително загрята фурна на 140 градуса. Пече се 4 часа на затворен капак. Когато водата се изпари, се отваря капакът и се пече около 30 минути, за да стане хрупкава кожичката.

Готовият джолан е крехък и сочен. Отцежда се от мазнината. Сосът, който се отделя, се сервира отделно в сосиера. С него може да се полива гарнитурата.

Вкусният свински джолан се сервира с грах, задушен в масло. Подхожда си с обилни количества червено вино.

Рейтинг

5 7
4 3
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Изпрати
Филчев
Филчев
25.03.2016 19:11
Ами, пробвайте: На дъното на тавата слагате лозови пръчки като скара, джолана обтрит хубаво само със сол,покрит с капак или фолио. Хвърлен във фурната за 2 часа на 200° . След 2часа проверявате и това е
3
0
Дядо Наско
Дядо Наско
22.05.2015 11:52
Номера е да се пече бавно на слаба фурна.Резултата е отличен.
5
0
Компетентна
Компетентна
19.01.2015 15:40
За да стане истински освен тези подправки добавете и ароматно вино и го сложете в плик за печене. Колкото пъти отворите хладилника - толкова пъти го обръщайте за да поеме маринатата. На следващия ден наистина го печете 4 часа, но както е с плика без никаква вода. После го отвийте и соса който се е отделил ще овкуси всякакви зеленчуци които добавете докато чакате да се запече още 50 минути. Тогава при сервиране само с леко потропване по масата ще се обезкости. За отличен резултат използвайте задължително праз и моркови нарязани на ивици, а може и тиквички ако искате да е повече бульона. С тези "малки" допълнения рецептата е обречена на пълен успех.
9
1
vasko
vasko
04.11.2014 10:19
стана невероятен
5
0