gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Кулинарно приложение на амонячната сода

Кулинарно приложение на амонячната сода

Курабийки

Ценителите на добрата храна са напълно наясно, че едни от най-вкусните продукти в кулинарията, са печивата. Тестените изкушения обаче не могат без набухватели. Това са веществата, които се поставят в тях, за да увеличат обема им. Сред основните видове набухватели, които се използват в пекарството, е амонячната сода.

Амонячната сода се използва най-често при приготвянето на курабийки. Освен това може да замени содата бикарбонат във всяка рецепта.

Когато се пекат сладки с амонячна сода, често усещаме миризмата на амоняк. Тя е силна и остра. Това се обуславя от факта, че когато се нагрее при температура между 18 и 24 градуса, се отделя амоняк.

Хубавото е, че тази миризма бързо изчезва. Въпреки това именно нежеланата миризма на амоняк кара много хора да избягват амонячната сода и да използват други набухватели.

Сода

Някои изследвания сочат, че тя е потенциално опасна заради това отделяне на амоняк. В същото време обаче тезата се оборва от твърдението, че при термична обработка амонякът се изпарява и следователно няма риск.

Мнението на специалистите кулинари обаче е, че сладките бухват много по-добре, когато при приготвянето им се използва амонячна сода. При готвене, ако амонячната сода е на кристали, трябва непременно да се стрие и прекара през ситна цедка. Също така може да се разтворите и в малко вода - 3 с.л. вода за 1 ч.л. сода.

Курабийки с амонячна сода

Необходими продукти: брашно - колкото поеме, 1/3 ч.ч. олио, 1/2 ч.ч. захар, 1/2 ч.ч. кисело мляко, 2 яйца, 1/2 пакет амонячна сода, 1/2 пакет бакпулвер, захар, олио, 1 ванилия

Начин на приготвяне: Всички продукти се смесват добре. Полученото тесто трябва да е малко по-гъсто от кексово, но да не лепне. С намазнени ръце се оформят топчета, които се нареждат в тава. Отгоре се поръсват със захар. Сладките се пекът на 180 градуса, докато порозовеят.

Амонячната сода има множество приложения и само едно от тях е кулинарното. Често се използва при производството на вина, във фармацевтичната индустрия, дори в производството на козметика.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати