Популярни скандинавски ястия
gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Популярни скандинавски ястия

Популярни скандинавски ястия

Скандинавска кухня

Да се отдели норвежката, датската или шведската кухня е почти невъзможно, тъй като те просто не съществуват. Затова пък имат една обща свързваща всички скандинавски страни – скандинавска кухня.

Събраните през лятото и есента запаси е трябвало да стигнат за дългата и тежка зима, затова са се научили да я консервират и съхраняват. Разбира се, колкото и да си приличат кулинарните изкушения от тези райони, всяка страна има свое характерно ястие, с което се гордее.

Според диетолози кулинарните навици на скандинавците не само насърчават загубата на тегло, но и предпазват от развитието на сърдечно-съдови заболявания. Скадинавската кухня е много здравословна.

Обикновено в хладилниците на хората по тези географски ширини присъстват плодове, риба и месо, които виреят и в по-студени метеорологични условия.

Сьомга в Бекон

Норвегия е страна, в която хората се хранят основно с риба. Най-разпространените ястия са херинга, приготвена по различни начини, треска, палтус и калкан. Едно от традиционните рибни ястия е клипфиск – треска, на която са махнати главата и вътрешностите, разтворена е като книга и накрая е изсушена. Друго интересно ястие е ракьорет – пъстърва, заровена за една година в пръст.

Финландски ястия рядко се приготвят в чужбина. Рибата от морето (херинга) и многобройните ледникови езера (сьомга и пъстърва) винаги е добре дошла на трапезата на финландеца.

Салата цвекло

Финландия е страната на тъмния хляб и на различните малки хрупкави хлебчета. От млечните храни много известна е виили - кисело-сладък млечен продукт, който се консумира суров или в десерти.

Деликатесът в Дания е сьомга, потопена в глинено гърне пълно с мед. Плътно затвореното гърне се поставя за няколко месеца под земята където температурата е ниска. След изваждането, месото на сьомгата става със специфичен аромат и вкус.

Шведската кухня е семпла и лесна, с основните черти на селските гозби и храни - хляб, колбаси, сирене, риба и дивеч. На прословутата си маса шведите често слагат кайма, интересни сладкиши, както и местни продукти, например горски плодове, гъби, различни билки и млечни продукти.

Предлагаме ви три страхотни рецепти: Кюфтета по скандинавски, Мусака по скандинавски, Салата Скандинавия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати