gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да мариноваме пилешко месо

Как да мариноваме пилешко месо

Надежда НедеваНадежда Недева
Джедай
966491
мариноване на пиле
Пластмасов въртящ се поднос за хладилник 25 см
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пластмасов въртящ се поднос за хладилник 25 см
15.00 лв.
Виж ››

Пилешкото месо е сред най-предпочитаните меса в българската кухня. Приготвянето му е сред първите неща, на които се учи една домакиня, но е добре също така да се разбере и по какъв начин пилешкото може да се маринова.

Така то се овкусява и е подходящо за по-нататъшното му приготвяне, а чрез определени маринати може да издържи и много дълго време, затворено в буркани, и да се използва по всяко време. Ето няколко идеи, които ще Ви помогнат да мариновате пилешкото месо:

Традиционна марината за пилешко месо

Необходими продукти: 1 пиле, 100 мл олио, 3 глави лук, 1 връзка ситно нарязан магданоз, 3- 4 лимонови резенчета, 100 мл оцет, 1 дафинов лист, 20 зърна черен пипер, 250 мл вода, сол на вкус

Начин на приготвяне: Пилето се измива добре и се слага за 2 часа да престои в марината, приготвена от всички останали продукти. След това се сварява заедно с маринатата и когато е готово, се сервира, полято с прецеденият от маринатата сос.

Марината за пилешко месо, с която месото може да бъде консервирано и съхранявано за дълго време

Необходими продукти: 2 кг пилешко месо или 1 кокошка, 40 г сол, 7 г черен пипер, 7 зърна бахар, 2 дафинови листа, 200 мл оцет, 150 мл олио

Начин на приготвяне: Добре измитото и почистено месо се нарязва на големи парчета и се слага да ври. Към бульона се добавят дафиновият лист, оцетът, черният пипер, бахарът и солта. След като всичко е готово, се оставя да изстине.

Маринати за пиле

Пилешкото месо се нарежда в буркани, залива се с бульона, в който се е варило, и отгоре се сипва малко олио. Бурканите се съхраняват на хладно място. След 1 месец маринатата се слага да ври за около 5 минути и отново като изстине, с нея се залива месото и се добавя малко олио.

Пикантно екзотично пилешко месо в марината

Необходими продукти: 500 г. пилешко филе, 3 с. л. лимонов сок, 3 с. л. зехтин, 2 с. л. нарязан на ситно пресен розмарин, 1 ч. л. червен пипер, 1 ч. л. черен пипер, 4 счукани скилидки чесън, 3 ч. л. олио.

Начин на приготвяне: Всички подправки без олиото се смесват в голяма купа и се разбъркват добре. Пилешкото месо се поставя в така приготвената марината и се оставя за 1 час в хладилника, като от време на време подправките се разбъркват и се полива добре. След това се отцежда и се изпържва от двете страни заедно с олиото.

Още вкусни рецепти с пилешко: Пилешки пържоли на скара, Пилешки пържоли с гъби, Пилешка каша, Мариновано пиле, Мариновано пиле на скара, Мариновано пиле с вино и маслини.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Феста
Феста
09.04.2015 14:32
Ако това са наистина съвети от Звездев,то има едно нещо в което не е прав,пиле НИКОГА не се мие,освен ако не искаш да си докараш някоя салмонела и тем подобни.Всички бактерии върху пилето се активират с водата,и когато е в близост и контакт с всичко наоколо при готвене,се заразяват с бактериите.Много пъти е казвано и доказвано че пиле не бива да се мие.
2
0
ceca
ceca
31.03.2015 17:04
Благодаря.Много полезни съвети.До сега не съм използвала такива подправки освен сол ,черен пипер и лимон.
1
0