За и против нискомаслените млечни продукти

Нискомаслен йогурт

През последните години стана доста модерно да се консумират само нискомаслените млечни продукти. Най-вероятно сте забелязали десетките реклами и брошури, които промотират млечни продукти с ниска масленост. Всъщност индустрията, произвеждаща тези продукти, се възползва най-вече от жените, които искат да се хранят здравословно и да свалят някой сантиметър от талията.

При ново проучване на Центъра по диабет на шведския университет Лунд се стига до заключението, че с консумацията на 8 порции пълномаслени млечни продукти на ден, в това число пълномаслено мляко, сирене, сметана, масло се избягва значително рискът от развитие на диабет тип 2.

Мазнините в киселото мляко са необходими, ако се цели профилактика на остеопорозата, за която обикновено се препоръчва неговата консумация. Излишен е специалният избор на нискомаслени продукти с цел избягване на сърдечно-съдовия риск, тъй като в препоръчваното количество за здрави кости пълномаслено кисело мляко едва ли би могло да навреди на кръвоносните съдове и сърцето.

Нискомаслено мляко

Пълномаслените млечни продукти съдържат наситени мазнини, но те са полезни, твърдят учените, и именно те носят положителния за здравето ефект. Изследователите добавят, че консумацията на 30 мл сметана на ден понижава риска от диабет с 15%, а половин кофичка кисело мляко - с 20%, в сравнение с хората, които избягват подобни продукти. При нискомаслените млечни продукти те не установяват подобен здравословен ефект.

Разбира се, хората, които консумират нискомаслени млечни продукти, приемат по-малко калории. При тях се отчита още и спад в нивата на холестерола, но при обиколката на талията, както и индекса на телесна маса няма промяна, коментират специалистите.

Така че, всички дами, които залагат, че с прием на нискомаслени продукти ще се сбогуват с някой и друг килограм, има риск да останат изключително разочаровани.

Нискомаслените млечни продукти не са препоръчителни за деца, освен това не носят полза за тяхната диета. Според изследване, публикувано в Американския журнал по клинична нутрициология, ако детето ни е с наднормено тегло, за него няма никаква полза от преминаването на нискомаслени продукти.

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати