Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Как приготвят палачинки в различните страни

Как приготвят палачинки в различните страни

Палачинки

Пухкави палачинки с извара, Слепени палачинки с течен шоколад, Овесени палачинки - вариантите са безброй, а ние сме благодарни за всеки един от тях!

Палачинките са сред най-често приготвяните тестени вкусотии, които могат да бъдат сервирани по всяко време на деня, да са тънки или дебели палачинки, да са сладки или солени, да са навити на руло или прегънати на четири и т.н.

Не е ясно кой пръв е измислил идеята за палачинките, но е факт че са популярни на всякъде по света, като в различните държави се приготвят от различни продукти и по различен начин.

Така например във Франция и Англия те се правят по-тънки, докато в Америка и Русия са по-дебели.

В Азия се приготвят от кокосово мляко или от банани, а в Германия и в Скандинавските държави от картофено тесто или от настъргани картофи.

В Мексико палачинките са известни като тортили или бурито, а в Русия като блини. Няма как да се изброят различните рецепти за палачинки, но ето някои от най-популярните:

1. Френски палачинки

Палачинки с портокал

Необходими продукти: 75 г брашно, 50 г сметана, 50 г прясно мляко, 2 жълтъка, 10 г захар, настъргана портокалова кора, щипка сол.

Начин на приготвяне: Всички продукти се смесват, разбъркват се с миксер и се оставят за 30 мин да престоят. От така приготвеното палачинково тесто се правят палачинки, които могат да бъдат намазани с крем, приготвен от предварително разбити масло, лимонов и портокалов сок.

2. Блини (Русия, Молдова, Украйна)

Руски Палачинки

Необходими продукти: 4 ч. ч. брашно от елда, 4 1/2 ч. ч. прясно мляко, 25 г мая, сол на вкус.

Начин на приготвяне: Маята се размива заедно с 1/2/ч. ч. топло мляко, след което се добавя още 1 1/2 ч. ч. мляко. При непрекъснато разбъркване се изсипва половината от брашното.

Съдът, в който са смесени продуктите, се покрива с кърпа и се изчаква тестото да шупне, след което към него се прибавят останалите продукти, разбърква се всичко отново и се правят блини, които са по-дебели от палачинките, които сме свикнали да приготвяме.

3. Тортиля (Мексико)

Мексикански Палачинки

Необходими продукти: 500 г нерафинирано пшенично брашно, 3 с. л. масло, 150 мл вода, 2 щипки сол.

Начин на приготвяне: В купа се слага брашното и към него се добавя солта и маслото. Започва омесване на тесто, като съвсем бавно се прибавя и водата.

Остава се да почине 30 мин, след което от него се правят топчета, разточват се с помощта на точилка и се слагат върху горещ тефлонов тиган, за да се опекат и от двете страни.

Вижте още рецепти за апетитни палачинки: Американски палачинки и палачинки с елда.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest