Как да сушим чушки
How to Dry Peppers
gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да сушим чушки

Как да сушим чушки

Сухи Чушки

Сушенето на чушките е неизменна част от българската кулинарна традиция. Няма домакиня, която да не знае поне по няколко изкушаващи рецепти със сушени чушки. Всяко ястие с тях се превръща в незабравимо и вкусно кулинарно удоволствие.

В запазени данни от ХVІІ век, древните лекари предписвали на своите пациенти чушки, под формата на прах. С това се лекувал ишиас, а също и проблеми с храносмилането и отделянето на газове.

В наши дни тези им свойства са напълно потвърдени. Сушените чушки стимулират стомашните секреции, действат като мощен съдоразширител на кръвоносната система и благоприятстват отделянето на газове в червата.

Лечебните си свойства дължат на високите нива на витамин С в състава им. Освен това, в състава им се откриват въглехидрати, белтъчини, етерично масло, алкалоиди, провитамин А, органични киселини, минерални соли и др.

Тестовете показват, че приети в малки количества, те действат благотворно на стомашно-чревния тракт, възбуждат апетита и тонизират организма.

В медицината сушените люти чушки се прилагат основно външно, под формата на пластири и мехлеми при ревматизъм, дископатия и ишиас.

Сушени пълнени чушки

Един от най-старите методи за сушене на чушки е на наниз на двора. И до днес изсушаването на червени чушки за зимата по този начин все още се използва от много домакини. Вкусът и ароматът им не могат да се сравнят със замразените или консервираните продукти от магазина.

За сушенето се избират дълги, прави и немного месести чушки. Нанизват се на здрав конец, през дръжките, ориентирани в противоположни посоки, за да се ветреят.

Нанизът от чушки се закача под навес, на добре проветриво място. Не трябва да са постоянно под слънчевите лъчи. Когато времето започне да се разваля, чушките се преместват в сухо и хладно помещение.

Преди употреба изсушените чушките се нагряват с вряла вода и се оставят да изстинат в съд под похлупак.

От изсушените червени чушки може да се приготви и червен пипер. За целта добре изсушените пиперки или камби се почистват от семето и се слагат във фурната.

След това се счукват или смилат в машинка. Пресяват се през сито. Полученото се разстила на тънък пласт и се оставя да се изсуши напълно. Съхранява се в добре затворен стъклен буркан.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.7
51
41
30
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати