Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Суперхраните сред традиционните български продукти

Суперхраните сред традиционните български продукти

Български зеленчуци

Модерните суперхрани винаги са с по-високи цени и общо взето повечето хора не могат да си ги позволят. Затова пък в нашата кухня и по нашите ширини има продукти, които също са с отлични здравословни свойства и които можем да си закупим на далеч по-достъпни цени.

Ето и кои са типичните за българската кухня продукти-суперхрани.

Червено цвекло

Цвеклото е изключително богат на витамини и минерали зеленчук и спомага за пречистването на черния дроб. Освен това употребата му ще изчисти от натрупаните токсини жлъчния мехур, бъбреците. Не на последно място, ще стабилизира и нивата на кръвната захар;

Картофи

Картофите съдържат много полезни вещества (витамини, калий, желязо, фосфор и т.н.), като за да бъдат наистина от полза за организма, трябва да се хапват печени;

Спанак

Едва ли може да се каже нещо за този зеленолистен зеленчук, което да изненада любителите му. Хлорофилът, заради който спанакът е зелен, е много близък по състав с хемоглобина, който се съдържа в кръвта. С други думи – редовната му консумация ще подобри състава на кръвта и ще повиши защитните сили на организма.

Чесън и лук

Лук и чесън

В тези два зеленчука има изключително много съставки, които действат укрепващо на имунната система, имат антибактериално действие и са определяни като естествен антибиотик.

Боб

Бобът е чудесна конкуренция на месата и рибата, що се отнася до количеството протеини, което съдържа – 75 %. Освен това в него има достатъчно витамини и въглехидрати, каротин, калий, мед, цинк и пр.

Орехи

Орехи

Орехи – това са най-богатите на омега-3 мастни киселини ядки, а растителните мазнини, които имат в себе си, предпазват от възпаления, артрит и дори астма.

Малини

Малините са чудесни ароматни плодчета с почти никакви калории, но с голямо количество минерали и витамини. В тях се съдържат ценни антиоксиданти, които помагат за храносмилателния процес. Освен това са особено полезни за работата на бъбреците.

Тиква

Тиква

Тиквата е особено богата на витамин С – съдържа още витамин Е, много бета-каротин. Полезна е за стомаха, сърцето, помага при проблеми с очите и пр. Известно е още, че тиквата има подмладяващо действие и е естествен афродизиак.

Диня

Динята е освежаващ летен плод и има превантивно действие върху някои онкологични заболявания. В нея има и голямо съдържание на калий, който помага за регулирането на функциите на сърцето. Не на последно място, динята пречиства чудесно организма от токсини, а динените семки са полезни пък за бъбреците.

Пилешко месо

Пилешкото е много добър източник на цинк, който регулира нивото на апетит и тестостерона у мъжете. Съдържа също и белтъчини, фосфор, калций и др. Намалява нивата на стрес.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest