Суперхраните сред традиционните български продукти

Български зеленчуци

Модерните суперхрани винаги са с по-високи цени и общо взето повечето хора не могат да си ги позволят. Затова пък в нашата кухня и по нашите ширини има продукти, които също са с отлични здравословни свойства и които можем да си закупим на далеч по-достъпни цени. Ето и кои са типичните за българската кухня продукти.

Червено цвекло

Цвеклото е изключително богат на витамини и минерали зеленчук и спомага за пречистването на черния дроб. Освен това употребата му ще изчисти от натрупаните токсини жлъчния мехур, бъбреците. Не на последно място, ще стабилизира и нивата на кръвната захар;

Картофи

Картофите съдържат много полезни вещества (витамини, калий, желязо, фосфор и т.н.), като за да бъдат наистина от полза за организма, трябва да се хапват печени;

Спанак

Eдва ли може да се каже нещо за този зеленолистен зеленчук, което да изненада любителите му. Хлорофилът, заради който спанакът е зелен, е много близък по състав с хемоглобина, който се съдържа в кръвта. С други думи – редовната му консумация ще подобри състава на кръвта и ще повиши защитните сили на организма.

Чесън и лук

В тези два зеленчука има изключително много съставки, които действат укрепващо на имунната система, имат антибактериално действие и са определяни като естествен антибиотик.

Лук и чесън

Боб

Бобът е чудесна конкуренция на месата и рибата, що се отнася до количеството протеини, което съдържа – 75 %. Освен това в него има достатъчно витамини и въглехидрати, каротин, калий, мед, цинк и пр.

Орехи

Орехи – това са най-богатите на омега-3 мастни киселини ядки, а растителните мазнини, които имат в себе си, предпазват от възпаления, артрит и дори астма.

Орехи

Малини

Малините са чудесни ароматни плодчета с почти никакви калории, но с голямо количество минерали и витамини. В тях се съдържат ценни антиоксиданти, които помагат за храносмилателния процес. Освен това са особено полезни за работата на бъбреците.

Тиква

Тиквата е особено богата на витамин С – съдържа още витамин Е, много бета-каротин. Полезна е за стомаха, сърцето, помага при проблеми с очите и пр. Известно е още, че тиквата има подмладяващо действие и е естествен афродизиак.

Тиква

Диня

Динята е освежаващ летен плод и има превантивно действие върху някои онкологични заболявания. В нея има и голямо съдържание на калий, който помага за регулирането на функциите на сърцето. Не на последно място, динята пречиства чудесно организма от токсини, семките пък са полезни за бъбреците.

Пилешко месо

Пилешкото е много добър източник на цинк, който регулира нивото на апетит и тестостерона у мъжете. Съдържа също и белтъчини, фосфор, калций и др. Намалява нивата на стрес.

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати