Руски ястия от червено цвекло

Надежда НедеваНадежда НедеваДжедай / Автор
Борш

Червеното цвекло е широко разпространено в руската кухня не само заради атрактивния си цвят, но и заради изключително добрите му вкусови качества. А освен това е и доказано полезно.

Разнообразието от руски ястия, приготвяни с червено цвекло е голямо, но тук ще Ви предложим 3 от най-популярните в Русия и околностите ѝ руски рецепти, които няма как да бъдат приготвени без наличието на червено цвекло.

Традиционен руски борш

Необходими продукти: 2 глави червено цвекло, 250 г зеле, 2 моркова, 2 глави лук, 1 корен от магданоз, 1 с. л. доматено пюре, 2 с. л. олио, 100 г сланина, 1 с. л. оцет, 1 с. л. захар, 150 мл заквасена сметана, 2 скилидки чесън, няколко зрънца черен пипер, сол на вкус.

Начин на приготвяне: Цвеклото се задушава в олиото заедно с моркова, лука, корена от магданоз, доматеното пюре, оцета и захарта, а нарязаното зеле се сварява в достатъчно количество вода.

Когато е готово към него се добавят задушените зеленчуци, стритият със сланината чесън и всичко се подправя със сол и черен пипер. Оставя се да къкри на тих огън около 10 мин. Така приготвеният борш се сервира заедно с няколко лъжици сметана.

Гарнитура от червено цвекло и ябълки

Необходими продукти: 550 г цвекло, 2 зелени ябълки, 50 г пушена сланина, 1 ч. ч. сок от ябълки, 2 ч. ч. червено вино, щипка канела и карамфил, сокът от 1/2 лимон, сол и захар на вкус.

Салата с Цвекло

Начин на приготвяне: Ябълките и цвеклото се обелват, рендосват се и се задушават в сланината. Към тях се добавят подправките, лимоновият сок и сокът от ябълки и всичко се задушава на тих огън до омекването на продуктите.

Добавете виното 15 мин. преди да свалите от котлона. Всичко се разбърква добре и е готово за сервиране.

Задушено цвекло

Необходими продукти: 550 г цвекло, 1 корен от магданоз, 1 морков, 1 ч. ч. сметана, 1 с. л. лимонов сок, 60 г масло, 2 с. л. брашно, захар, сол и черен пипер на вкус.

Начин на приготвяне: Цвеклото, магданозеният корен и морковът се обелват и се нарязват на ивички, след което се напръскват с лимоновия сок, добавят се 3 с. л. масло, вода и всичко се задушава за около 50 мин., докато зеленчуците омекнат.

Отделно брашното се запържва в останалото масло и към тази смес се слага сметаната, захарта, солта и черният пипер. Оставя се да къкри 3 мин. и с този сос се поливат готовите зеленчуци.

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати