Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Три идеи какво да направим от ревен

Три идеи какво да направим от ревен

ревен

Ревенът, който е вид листен зеленчук и може да бъде срещнат и като равен, има подобен химически състав като на всички останали листни зеленчуци. На външен вид напомня на лапад и се среща на много места като диворастящо растение в България. Заради високото си съдържание на калий, калций, магнезий, фосфор, витамин С и витамини от групата В, той се приема от специалистите за изключително полезен и макар и пренебрегван от мнозина, би трябвало да заеме подобаващо място на трапезата ни.

Освен на салати или просто като подправка, можете да използвате ревена и за изпълнението на по-нестандартни рецепти.

Ето 3 варианта на интересни рецепти с ревен:

Компот от ревен

Необходими продукти: 550 г ревен, 110 г захар, 270 мл вода, кората от 1 лимон или 1/2 портокал.

компот от ревен

Начин на приготвяне: Измитите стръкове ревен се почистват добре и се нарязват на ивички. Захарта се кипва заедно с водата и към нея се прибавя и настърганата кора от цитрусовия плод. В тази течност се пуска ревена и се вари няколко минути като се внимава да не се развари. Така приготвеният компот от ревен се слага в буркани и се стерилизира.

Сладко от ревен

Необходими продукти: 12 стебла от ревен, захар, няколко прахчета ванилия.

сладко то ревен

Начин на приготвяне: Стъблата от ревен се разрязват и се сваряват до омекване. Всичко това се пасира, след което сокът се изстисква. На всеки 9 ч. ч. сок се прибавят около 610 г захар и по пакетче ванилия. По време на варенето непрекъснато се премахва пяната и сладкото се насипва в буркани чак когато стане леко прозрачно на вид. Те се затварят добре и се обръщат с капачките надолу докато изстинат.

Пудинг с ревен

Необходими продукти: 250 мл прясно мляко, 80 г захар, 30 г желатин, 270 мл готов компот от ревен (можете да видите първата рецепта), 1 белтък.

Начин на приготвяне: От млякото, захарта и размитият в малко вода желатин се приготвя пудинг при непрекъснато разбъркване, като се внимава да не прегори. Сваля се от котлона, към него се добавят ревен, който предварително е изцеден от водата и накрая се украсява с разбития белтък.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest