Тайните на перфектното ризото!

Шафраново ризото
Разпределител за прибори с 5 отделения - 32.5 см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Разпределител за прибори с 5 отделения - 32.5 см
6.60 лв.
Виж ››

Обичате ризото, но все не се получава. Всеки път започвате приготвянето му с желанието този път да се получи кадифено, кремообразно и „ал денте”, но в резултат получавате каша с консистенция на лепило?

Макар да е вярно, че приготвянето на ризото не е лесна задача, ако откриете грешките си, готвенето му може да стане истинско удоволствие и от обикновена домакиня ще се превърнете в майстор на ризото!

1. Използвате грешен вид ориз!

Вида на ориза е от решаващо значение за вкуса и текстурата на ризотото. Доказано е че ориз Арборио е с висок процент на нишесте, което дава на ястието точно тази кремообразна и кадифена консистенция, освен това, въпреки че абсорбира много течност, няма да се превари и във вътрешността си зърното ще е твърдо.

2. Не мийте ориза!

Оризът не трябва да се кисне или измива, ползвайте само висококачествен ориз. С миенето отстранявате ценния външен нишестен слой, който е от решаващо значение за резултата.

3. Запържете за кратко!

ризото

Когато правите ризото, не чакайте съставките за овкусяването му да се разкашкат. Ако пържите лук и гъби ги гответе за кратко, след това сложете ориза и пържете докато стане стъклен.

4. Добавяйте постепенно бульона!

Оризовите зърна не трябва да плуват в течност, защото така ще се загубят вкуса и ще останат безвкусни. Бульонът трябва леко да ги покрива, да се налива постепенно, без да се излива наведнъж. Разбърквайте постоянно и внимавайте да не загори, това съвсем ще влоши нещата.

5. Бъркайте!

Разбъркването на ризотото е от началото до края на готвенето му. Бульонът е от важно значение, трябва да има вкус и постепенно добавян, и с необходимото енергично бъркане, ще направите ризото за чудо и приказ!

6. ”Ал денте”

Тъй като оризът много лесно се преварява, а по технология трябва да е „ал денте” (отвън мек, отвътре твърд) трябва да отстраните от котлона няколко минути преди готовност, защото ястието все още задържа известна температура и дори да не е директно върху котлона, в следващите минути той ще се досготвя.

Като всичко хубаво и риозотото си има край, който завършва с настърган грана падано или пармезан.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Pressy
Pressy
22.04.2016 11:38
Благодаря за съветите. Хубава статия !
0
0