Не са важни калориите, а качеството на храната при отслабване

Бургер
Защитна маска с клапан до 88 часа защита (размер L-XL)
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна маска с клапан до 88 часа защита (размер L-XL)
13.00 лв.
Виж ››

Отслабването и храната не са свързани единствено с калориите, както доказва и фактът, че затлъстяването става все по-разпространено, докато цялостният прием на калории намалява леко, а процентът на набавяни от мазнини калории непрекъснато пада.

В същото време обаче приемаме повече калории от храни, съдържащи захар, консумираме повече стимуланти като кафе, подложени сме на по-голям стрес, което влияе върху кръвната захар, и се движим по-малко.

Освен количество­то (калориите) в храната е важно и нейното качество (тъй като дори храни с еднакво съдържание на калории влияят различно върху отслабването). Есенциалните мастни киселини например (от риба и семена), макар да съдържат същото количество калории като наситените мазни­ни (от месо и млечни продукти), се оползотворяват от мозъка, имунна­та система, сърдечносъдовата система и кожата, като от тях остават по-малки количества, които да бъдат складирани в мастните клетки.

Има и някои доказателства, че омега-3 мастните киселини помагат за използването на мазнините като гориво и следователно за изгарянето им. Наситените мазнини, от друга страна, се използват само за набавяне на енергия и излишъкът им влияе върху теглото.

Омега-3

Освен това трябва да се вземе предвид и феноменът с кръвната захар, който според мен е ключът за проблемите на повечето хора с отслабването. Много от хората с наднормено тегло проявяват резки колебания в нивото на кръвната захар поради приема на прекалено много захар, стимуланти и излагане на стрес.

Когато кръвната захар е твърде висока и повече, отколкото тялото може да използва за набавяне на енергия, излишъкът се преобразува в мазнини. Затова за отслабването е нужно повече от просто ограничаване на калории.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати