gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Тамаринд сваля лошия холестерол

Тамаринд сваля лошия холестерол

Тамаринд

За първи път чувате за Тамаринд? Това е индийска фурма, която е много полезна и има бактерицидно, противовъзпалително, слабително действие.

Тамаринд е тропическо вечнозелено дърво достигащо между 12 и 18 метра. Шушулките са му дълги около 12 см и съдържат малки семенца с кисело-сладка месеста част. Родината на Тамаринд са Азия и Северна Америка, но най-много е разпространен във Индия. Можете да го откриете в някой вериги магазини.

Тамаринд е много полезен при заболявания на стомашно-чревния тракт и проблеми със храносмилането. А за понижаване на кръвното налягане са много ефикасни цветовете на Тамаринд.

Семената на Тамаринд съдържат отганични киселини - винена, лимонена и млечна, витамин А. Печените семена могат да бъдат използвани като антихелминтно средство срещу плоски червеи. В него се съдържат много танини, сапонини и алкалоиди.

Този дар на природата намалява високата температура и облекчава симптомите при кашлица. Тамариндът помага при астма, артрит и уринални смущения. Най-ефикасен е при лошия холестерол в кръвта, като намалява неговото ниво.

Тамариндът е тропически плод, който се използва като храна, подправка и за приготвяне на слабителни лекарства. Той е идеален при хора, пазещи диети, идеален за включване в режими за отслабване.

Шушулките трябва да са неразкъсани без плесен. Той може да се съхранява във хладилник до един месец.

Тамаринд е познат в кухнята, като се прилага за подправяне на ястия с къри или консервирана риба, за приготвяне на сладък сироп за напитки, за подправяне на сос Уорчестър, в италианския крем маскарпоне, в индийската кухня и за подправка на боб и леща.

А знаете ли, че в Азия се използва за направа на бонбони, напитки, плодови салати, супи и сладко-кисели сосове. Консумират го сутрин на закуска, а през лятото го правят на вкусна напитка от захар, вода и кубчета лед.

В Индонезия пък го използвали за заливане на плодови салати, подправка към супи, тофу и пържени картофи.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати