Киш - френският роднина на пая

Киш
Пречистващ филтър за чешма с LED светлина -
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пречистващ филтър за чешма с LED светлина -
15.00 лв.
Виж ››

Вероятно повечето от вас смятат, че кишът произлиза от Франция, тъй като именно оттам са ни известни и множеството му вариации, но това не е така. Всъщност родината на киша е Германия.

За да не се изхвърля останалото малко тесто след замесването на хляба, германките решили да го разточат и да сложат за плънка пушен бекон, залят с яйца и сметана. Французите обаче, известни като големи почитатели на различните видове сирена, сметнали, че подобно ястие определено заслужава и сирене. След време и хлебното тесто било заменено с маслено или ронливо такова.

Това ястие е изключително лесно за приготвяне и доста практично, защото може да сложите малко или много продукти в зависимост от това какво имате останало в хладилника. За дамите, които нямат време да готвят всеки ден, това също е идеално решение, защото изпечен веднъж, кишът може да бъде нарязан на парчета, увит във фолио и прибран във фризера.

Когато решите, че ви се хапва нещо топло и вкусно, само го изваждате и подгрявате, а вкусът му е като на пресен, току-що изпечен. Докато нарежете салатата, кишът ще се е размразил и стоплил. Не забравяйте обаче, че веднъж замразен, кишът не бива да бъде размразяван и замразяван отново. Извадите ли го веднъж от фризера директно го сложете във фурната и когато е готов, хапвайте.

Кишове

Ако не обичате да месите, може да използвате и готово тесто. Ако пък предпочитате домашно направеното, използвайте стандартната рецепта: 250 г брашно, размесени със 125 г настъргано масло и 50-100 г настъргано сирене.

Оставете за 30 минути в хладилника да стегне, след което разточете и наредете колбаси, сирена или зеленчуци по избор. Поднесете с чаша качествено червено вино и никой няма да остане разочарован от вечерята.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати