Топ съвети от китайската медицина за здраве и дълголетие

Здравословен живот

Според древните китайски лекари здравето зависи от запазването на баланса между Ин и Ян. Важно е човек да се придържа към редовен живот, да избягва обилното хранене, както и пиене.

Традиционната китайска медицина описва няколко съвета за дълготраен и пълноценен живот, които са актуални и в днешно време. Това е така, защото сме издигнали в култ удоволствията и потреблението, а ежедневието ни се е превърнало в постоянно гонене на пари, слава и престиж, което пък ни води към постоянен стрес.

Да запазим здравето си е процес на постоянно поддържане на вътрешното ни равновесие, както физическо, така и емоционално, въпреки постоянно променящите се външни условия - това разбиране лежи в основата на китайската медицина. Според древните китайски лечители, за да бъде един човек дълголетен, той трябва да не злоупотребява с тялото си и да се предпазва максимално от болести. С други думи нашето здраве зависи изцяло от нас самите. Продължителното седене и обездвижване поврежда мускулите.

Прекомерното ходене пък травмира сухожилията и ставите, продължителното натоварване на очите вреди на кръвта. Тези древни китайски текстове са вече и доказани от модерната западна наука. Същото се отнася и до храната.

Според китайската медицина е правилно е да се яде по-малко. В противен случай човек изразходва за храносмилане прекалено много енергия и това изтощава организма му, а от там го прави податлив на болести.

Западните медици също успяват да достигнат до този извод, а именно, че прекаляването с храната е нездравословно. Важното в случая е не просто да намалим количеството храна, а да се обърне внимание и на качеството.

Закуска

Китайската медицина съветва да ядем по-малко месо, защото е по-трудносмилаемо, да наблягаме на вегетарианските ястия и по-специално на зърнените култури, защото не са неутрални. По природа плодовете, зеленчуците и месото са студени, хладни, топли или горещи. Затова при голяма консумация те могат да нарушат баланса на Ин и Ян енергиите и така да ни разболеят.

Интересно е, че не бива да злоупотребяваме дори с билките, защото те са или горещи, или студени, и трябва да се използват само като лекарства за възстановяване на баланса. Според древните повечето заболявания са предизвикани от студ, следователно храната която консумираме трябва да е топла.

Температурата на храната трябва да превишава телесната ни. Ако температурата е по-ниска, то енергията на организма ще отиде за повишаване на температурата в стомаха, за да може храната да се усвои и обработи.

Студът може да ни доведе до проблеми със стомаха и червата. Добре е да избягваме и храни, които са студени по природа. Китайците причисляват билковия и зеленият чай студени по природа, без значение дали го консумираме топъл или горещ.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати