Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Пастърма говежда вече е със защитено наименование в ЕС

Пастърма говежда вече е със защитено наименование в ЕС

Антония Р.Антония Р.
Джедай
1k1232
Пастърма

Пастърма говежда стана следващият български продукт, който получи защитено наименование като храна със специфичен характер за територията на Европейския съюз.

Българският продукт получи защитеното си наименование с официално решение на ЕС, съобщава родното Министерство на земеделието и храните.

След като пастърма говежда получи защитено наименование, ще може да се произвежда само в рамките на страната. Ако други държави решат да произвеждат подобен продукт, то той не може да се казва Пастърма говежда.

Българската говежда пастърма е специалитет от сурово изсушено месо с вкус и мирис на узряло говеждо месо. Традиционният метод на производство, характеризиращ се с процеса на сушене, е направил този тип продукт уникален за България, се допълва в съобщението на ЕК.

Право да произвеждат българската пастърма ще имат членовете на Сдружение Традиционни сурово-сушени месни продукти, като в сдружението ще могат да влизат и нови членове.

Роле Трапезица
Снимка: mdv

Други защитени продукти от сдружението са Филе Елена, Луканка Панагюрска, Роле Трапезица и Кайсерован врат Тракия.

Говеждата пастърма се присъедини към списък с близо 1400 продукта, които вече са със защитени наименования в територията на ЕС.

ЕС предлага три вида защита на традиционни земеделски продукти и храни. Освен храните с традиционно-специфичен характер, които могат да се произвеждат на територията на цялата държава-членка, спазвайки определени технологии, е възможно да бъдат регистрирани още продукти с географско указание и с наименование на произход, които могат да бъдат произвеждани в определени региони.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest