gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Кой е идеалният сос за всеки вид паста?

Кой е идеалният сос за всеки вид паста?

Пастата не е паста без сос. Много е важно какъв сос ще изберете, а това не зависи само от вашия вкус.

Според специалисти формата на пастата определя какъв да бъде и съответният сос за нея. Дългите и тънки изделия както и фината паста като спагети, лингуини, мафала се допълват чудесно с редки, леки и еднородни сосове, а изделията с по-големи дупки като канелони, пенне, лукамони обичат сос с парченца месо.

Спиралките са най-вкусни със сосове от майонеза и са подходящи за салати. Фетучини може да приготвите със сметана, различни сирена и ядки. По-обемните пасти вървят с тежки сосове като броколи и меса.

Лазанята почти винаги се поднася с месо, а лингуините - със сос от миди.

Сосовете търпят постоянно промяна, защото всеки, който ги приготвя, влага нещо от себе си. Готвачите разнообразяват пастата и всеки път може да хапвате различни рецепти.

Но може да определим няколко соса - на основата на домати, сметанови сосове с различни пресни добавки от ароматни треви и сухи подправки, винени сосове с морски дарове. Най-популярните са Болонезе, Карбонара, Неаполитана.

Желязното правило е: Сосът чака пастата! Това означава, че ако не можете да варите пастата и едновременно с това да приготвите соса, първо направете ароматния сос и го оставете да почака сварената паста.

В магазините се продават готови сосове, но за италианците това е много обидно.

Използвайте многото съвети в gotvach.bg, за да сготвите истински вкусен и ароматен сос у дома.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати