Седем алтернативи на токсичните продукти за почистване

Когато искате да направите сериозно дълбоко почистване на вашата кухня или баня, може да ви се струва нормално да грабнете веднага белината, гъбата и гумените ръкавици.

Но белината и другите почистващи продукти ни излагат на токсични химикали, които могат да окажат опасно въздействие върху здравето ни, причинявайки проблеми с дишането и алергии, предупредиха биохимиците.

Експертите разкриха в ново проучване, озаглавено "Знаете ли какво дишате? ", че белината, хлорът, амонякът и други вещества, съдържащи се в почистващите препарати, могат да бъдат виновници за различни кожни, дихателни проблеми, очни дразнения и дори рак.

Някои токсични химикали, които се намират в битовите продукти за почистване, включват бензалкониев хлорид (C21H38ClN, силно токсичен за човека, кожата и предизвиква дразнене на лигавиците на очите при пряк контакт), хлор-базирани агенти, изотиазолинони съединения и лимонѐн (или още дипентѐн, C10H16).

При продължително използване в ежедневието ни те могат да предизвикват силни алергии, очни заболявания (реакции на нетърпимост, поява на кератити, ерозия на роговицата, язви, възпаления, нарушения на слъзните функци и д.р.), дихателни проблеми и дерматити.

Предишно проучване на изследователи от университета в Берген установи, че хората, които редовно почистват домовете си с химически препарати, имат 14 % по-голям риск от развитие на белодробни проблеми през следващите две десетилетия.

"За съжаление, познанието поражда самодоволство и много хора рутинно подценяват рисковете, свързани с домакинските почистващи препарати", съобщи д-р Джил Дженкинс, един от авторите на доклада.

"Много от тях съдържат съставки, които са силно дразнещи както за кожата, така и за дихателната система".

Наблюдава се голямо увеличение на броя на хората, засегнати от екзема, като статистиката сочи, че броят им се е удвоил се през последните 30 години. Химическите вещества в някои почистващи продукти могат да раздразнят кожата и да причинят сериозни проблеми на хората с чувствителна кожа.

Има обаче естествени и здравословни алтернативи за почистване на дома ви. Защо не ги изпробвате?

1. Сода за хляб - отлична за премахване на петна от работния плот, дъската за рязане, премахване на миризмите и разтваряне на замърсявания.

2. Кастилски сапун (фин, твърд бял или оцветен сапун, направен със зехтин, растителни масла като конопено, палмово, кокосово, рапично и натриев хидроксид). Често на основата на чист сапун от Кастилия - произведен от растителни масла, кастилският сапун е полезен почистващ препарат и дори може да премахне упоритите мазнини в кухнята.

3. Оцет - премахва котлен камък и мръсотия. С високата си киселинност може да ви помогне за почистването на стъкло и огледала.

4. Лимонов сок - поради ниското си pH и антибактериални свойства, този продукт ви отървава от мухъл и плесен и оставя повърхностите да блестят ослепително. Разреденият лимонов сок може да почисти и тежките и упорити петна от дъските за рязане. Плюс това, след употребата му тя ще мирише толкова свежо и възхитително!

5. Зехтин - идеален за почистване и полиране на уреди от неръждаема стомана.

6. Етерични масла - има голям избор, включително лимон, розмарин и лавандула, тъй като те имат силно изразени антибактериални и антисептични свойства.

7. Микрофибърни кърпи - те са чудесни, защото не задържат в себе си бактерии, предотвратяват кръстосаното замърсяване и са идеални за почистване на всякакви повърхности в дома.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати