gotvach.bg»Статии»Любопитно»Френската кухня в 10 интересни факта

Френската кухня в 10 интересни факта

Храна за ДушатаХрана за Душата
Дарт Вейдър
15811k
Френска кухня
Практичен сушилник за прибори и съдове Лукс-20%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Практичен сушилник за прибори и съдове Лукс
36.00 лв.
28.80 лв.
Виж ››

Френската кухня е вкусна, красива, изискана и световноизвестна. Тя е неизменен повод за национална гордост на французите, а на останалата част от човечеството – за настроение и наслада.

За френската кухня е писано и изговорено много, всеки знае, че супата, сосовете, майонезата, еклерите и ордьоврите са нейни творения. Но винаги има нещо, което е останало скрито.

Ето няколко факта за френската кухня, които може още да сте пропуснали за нея.

1. Традиционната френска култура поставя висок приоритет върху насладата от храната

Френската кухня в 10 интересни факта

Храненето според французите е не само необходимост, но и култура. Те вярват, че времето, прекарано на масата, е необходимо за живота в обществото. Радостта от храната ни е същата като при животните, но радостта от масата е характерна само за човешкия вид, казват френските кулинари. Между удоволствието от храната и това на масата са разположени споделянето, обменът, традициите – определен начин на съществуване, култура.

2. Франция има различно сирене за всеки ден от годината

Френски сирена

Много на брой и различни видове сирена се произвеждат из всички райони на Франция. Французите имат пресни сирена, топени сирена, узрели сирена. Научни изследвания уточняват всяка година броя и наименованията им. През 2017 година Пътеводител на сирената от сурово мляко изброи 2300 представителя във Франция. И това без да се смятат пастьоризираните сирена например.

3. Във Франция хората ядат приблизително 500 000 000 охлюви годишно

Френската кухня в 10 интересни факта
Снимка: Зорица

Макар и не особено популярни у нас охлювите и жабешките бутчета са на пиедестал сред деликатесите във Франция. Традицията тръгва от Ренесанса, днес има десетки ферми, школи и ястия, посветени на охлювите като продукт. Сред известните деликатеси са варени охлюви с пълнеж от масло, чесън, магданоз и лук. Прочути са охлювите с гъби и супата от охлюви и коприва.

4. Всяка година във Франция се произвеждат десет милиарда багети

Багети

Багетите остават един от символите на Франция, въпреки че французите консумират и много други видове хляб. Багетата се яде на закуска, използва се за сандвичи, придружава храната на обяд и вечеря. За традиционната багета във Франция има закон – тя може да има само три съставки - брашно, мая и сол - и трябва да тежи 250 грама. За разлика от много други храни-национални символи, които често са основно предпочитани от туристите, то багетата е неизменна част от трапезата на французина. В по-голяма част от местните домове не минава и ден без парче от продълговатия хляб.

5. Франция първа в света забрани изхвърлянето на непродадената храна

Френската кухня в 10 интересни факта

Уважението на французите към храната е пословично и именно френските супермаркети първи приеха закон срещу изхвърлянето на непродадени хранителни продукти. Магазините в страната са длъжни да не изхвърлят храната, която не са продали, а да я дадат за благотворителност. Всеки магазин, по-голям от 400 кв. м., е длъжен да сключи споразумение с благотворителна организация, за да се улесни процесът на дарение. Непродадените храни могат да бъдат предавани и за фуражи за животни, компост за земеделието и други. Навиците да не се изхвърля храната са залегнали и в обучението в училище.

6. Много хора във Франция пият горещите си напитки като топят сладкиши в него

Френската кухня в 10 интересни факта

Французите обожават да топят кроасана в кафето си или бисквитката в капучиното си. За тях удоволствието от сладкиша няма да е пълно без този дребен навик. Хората във Франция обичат да топят и топъл хляб с масло в кафето и другите си топли напитки. Правят го непрекъснато и вкъщи, и в хилядите френски кафенета.

7. Десертът в дома на французите често е само плод

Френската кухня в 10 интересни факта

Макар френската кухня често да се свързва с богати десерти, в повечето домове десертът се състои само от плодове, кисело мляко или понякога от няколко блокчета черен шоколад. Здравословното хранене е държавна политика във Франция, но то не засяга на традициите, напротив - неделята продължава да е ден за правене на сладкиши, торти и кремове у дома.

8. Французите обичат да се хранят с конско и заешко

Френската кухня в 10 интересни факта

Конското и заешкото месо са сред деликатесите, които французите консумират. Затова и тези меса не рядко присъстват в менюто на ресторантите. Яденето на конско месо е разрешено във Франция със закон през 1866 година, но според френските кулинари интересът към него е в упадък. И все пак във Франция все още има 750 месарници за конско, а 17% от французите казват, че са опитвали конско месо.

9. Почти всички хранителни магазини затварят в 20:00 часа

Френската кухня в 10 интересни факта

Повечето хипермаркети във Франция затварят в 8 часа вечерта и не работят в неделя. Изключение правят магазините в големите градове. Причината е закон, който забранява да се работи повече от пет пъти годината в неделя. Франция е страната с най-малка работна седмица в Европа – само 35 седмици.

10. Виното се счита за важна част от френската храна

Френската кухня в 10 интересни факта

За французите ястието не е вкусно, без да бъде придружено от вино. Затова те влагат много познания, за да съчетаят по идеален начин храната с виното. Най-важният урок е не да се търси специална марка и качество на виното, а хармонията между вкусовете на напитката и храната.

Вино... интелектуалната част от храната, казва Александър Дюма през 1873 г. Анри IV също е останал със сентенция за виното и храната: Добра кухня и добро вино – това е раят на земята.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати