Историята на пицата - Светия Граал на кулинарията

История на пицата
Кана с преса за кафе и чай  600 мл - черен-24%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Кана с преса за кафе и чай 600 мл - черен
16.00 лв.
12.20 лв.
Виж ››

Пицата е една от универсалните храни на модерното човечество. Тя е прочута в целия свят, любима е на хора с всякакви вкусове, приета е от различни култури, вместила се е в много кулинарни традиции. Безспорно изкушение с разнообразните си аромати, запечено тесто и всевъзможни съставки, пицата отдавна е част от живота на всеки.

Магическото кръгло ястие привлича хора с всякакви възможности, на крак, на улицата, с бира или в скъпо заведение с изискано вино - тя се вписва с всичко и навсякъде. Адаптирала се е към всякакви диети, кулинарни течения и тенденции в храненето.

Пицата неизменно се свързва с Италия - няма начин да споменем пица и да не се сетим за Ботуша. Корените ѝ обаче водят далече назад във времето, още в Древен Египет. Там, след като открили ефекта на маята, започнали да приготвят питка от брашно, вода и мед. В Древна Гърция към това тестено изделие са добавили мазнина, подправки и лук. По времето на Дарий Първи войниците добавили към хляба и сирене и маслини.

Името пица (pizza) също е много старо и етимологията му не е съвсем известна. То би могло да идва от латинската дума pinsa от глагола pinsere, означаващ разстилам. Друга възможност е да идва по изненадващ начин от германската дума bisso, означаваща парче хляб. Или от гръцката pitta – вид плоска питка.

В самото начало пицата е съществувала под най-различни видове и форми. Можела е например да бъде и сладка освен солена, с разнообразие на продуктите и без уточнен начин на приготвяне между фурната и тигана.

Италианска Пица

Очевидно е, че това свещено ястие е еволюирало доста, докато стигне до варианта, който познаваме днес.

Съвременната пица се появява след пристигането през 17 век в Европа на основната ѝ съставка – негово величество доматът. Днешната пица произхожда от Неапол, където изглежда бързо е постигнала огромен успех. Тя се е превърнала в основна храна на народа. Популярността ѝ набира още повече скорост, когато кралица Маргарита демонстрира публично колко е впечатлена от това ястие.

Кралица Маргарита е красивата Маргарита Савойска, съпруга на крал Умберто Първи, глава на току-що обединилото се италианско кралство. Савойската династия впрочем е силно свързана с българската история, след като една от наследниците ѝ, Йоанна Савойска, се жени за българския цар Борис III и става българската царица Йоанна. Маргарита е нейна баба и прабаба на бившия български премиер Симеон Сакскобургготски.

Но да се върнем на пицата. Ако името на кралица Маргарита Савойска (Margherita на италиански) и това на една от най-известните пици в света са еднакви, това не е никаква случайност.

Пица Маргарита

През 1889 година по време на серия от пътувания в сърцето на италианското кралство кралица Маргарита била изненадана да види че целият народ яде пица. Тя поръчала на един от охранителите си да ѝ донесе да я опита. Много впечатлена от това, което вкусила, тя не се поколебала да се появи сред хората, ядейки пица – изненадващ ход, който не отговарял на кралския й статут.

След това тя поръчала на готвача си Рафаел Еспосито да ѝ приготви в двореца повече пици. Рафаел се подчинил и предложил на кралицата няколко рецепти, една от които Помодоро и Моцарела. Последната става любима на кралицата, която благодари на своя готвач в писмен вид. В отговор Рафаел нарича Margherita тази пица, която съдържа домати, сирене и босилек - изцяло в цветовете на италианското знаме. Писмото на Маргарита Савойска се пази и до наши дни в Antica Pizzeria Brandi – една неаполска пицария, намираща се до кралския дворец.

След Втората Световна война пицата става популярна в целия свят. Възходът ѝ се дължи на заведенията за бързо хранене, които се възползват от привлекателния ѝ вкус и лесния ѝ начин на приготвяне, към които добавят възможност за доставки по домовете.

Пица

Днес съществуват две големи школи на пицата, макар и тя да е своеобразен символ на стандартизацията при храните и на глобализацията. От една страна е класическата италианска пица, която е направена от много тънко и хрупкаво тесто и която е наследник на цялата история, която разказахме дотук. От друга страна, съществува американската пица, направена от класическо тесто за хляб, което я прави по-дебела. По-меко, нейното тесто е и по-богато гарнирано, с повече мазни продукти и повече сирена.

Днес продуктите за пицата вече могат да са съвсем различни, към тях се добавят морски дарове, дори плодове като ананас и круша. Наистина съществува пица за всеки вкус!

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати