Как да готвим здравословно на скара?

Как да готвим здравословно на скара?

Скарата е предпочитан начин на приготвяне на различни продукти, особено месо. Много подходящо време е да си направите скара през лятото, на открито, в парка или на пикник.

Независимо дали става дума за печене на скара или на шиш върху дървени въглища, за електрически грил или за грил, вграден във фурната на печката, или за обикновен съд със скара, във всички тези случаи се обработват сурови хранителни продукти чрез въздействие на топлинно излъчване в горещ сух въздух.

По този начин по повърхността им се образува корица, която запазва наличните минерални и ароматни вещества.

От здравословна гледна точка обработването на хранителните продукти (месо, риба или птици) на грил без добавка на мазнина и каквито и да е подправки е съвсем безвредно. Но за здравословно готвене на скара се изискват и някои усилия. Ето как да готвим здравословно на скара.

Без карценогени

Как да готвим здравословно на скара?

На скарата ѝ се носи лоша слава. Затова трябва да премахнете всякакви колебания за отделянето на карценогенни вещества (хетероцикличните аминокиселини и полицикличните ароматни въглехидрати) до минимум. Как да го постигнете? Много просто - хетероцикличните аминокиселини се образуват в загорелите корички на белтъчините като месото при готвене на висока температура. А полицикличните ароматни въглехидрати се появяват, когато сокът от месото капе върху въглените или горещите повърхности, в резултат на което се появява пушек, който опушва готвеното месо. Печенето на риба, морски дарове, зеленчуци на скара не води до образуване на канцерогенни вещества и е напълно здравословно готвене.

Шишчета

Как да готвим здравословно на скара?

Това е един много здравословен вариант за готвене на скара. Може да си направите шишчета и сами. Просто набучета на дървени пръчици малки парченца месо. Може да ги редувате със зеленчук - лук, чушки, моркови, картофи, гъби - каквото ви душа иска. Може да си направите вегетариански шишчета дори. Има вариант и за плодови шишчета, които пак може да сложите на скарата.

Плодове на скара като здравословен десерт

Как да готвим здравословно на скара?

Готвенето на скара подсилва вкуса на плодовете като цяло - ягоди, праскови, банани, ябълки, круши и други - може да използвате, каквито плодове харесвате и обичате. Нарежете плодовете на парчета и си направете шишчета в различни комбинации. Тайната за перфектните плодове на скара, е да не ги печете на директен огън. Можете да сложите плодовите шишчета в края на скарата или да ги поставите върху нея, когато огънят е изгаснал.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати