gotvach.bg»Статии»Диети»Опасността от прекалено нискокалорични диети

Опасността от прекалено нискокалорични диети

Опасността от прекалено нискокалорични диети

За да се избегнат опастностите от прекалено нискокалоричните диети е добре подобни хранителни режими да бъдат спазвани под лекарско наблюдение.

Метаболизъм и нискокалорични диети

В съвременните години учените са установили, че нискокалоричните диети помагат на човешкия метаболизъм да се подобри и гарантират здравословен и по – дълъг живот. Резултатите от техните изследвания показват, че по – малкото хранене удължава живота и дори помага на някои хора като забавя процеса на стареене и предпазва от някои болести като:

- Диабет

- Рак

- Сърдечни болести

Съществува и друга теория. Човешкото тяло е създадено за да изразходва калории, като по този начин произвежда енергия, но строгото ограничаване на калориите пречи на организма да работи ефективно и не гори мазнините на пълен капацитет. Като резултат процеса на отслабване се забавя, тъй като тялото е създадено да оцелява. Опастностите от прекалено нискокалоричните диети се крият в това, че тялото започва да гладува. Вместо да изгаря складираните мазнини, то ги пази, а вместо тях използва мускулната маса. Малкото мускули е знак за по – ниска способност за горене на калории и слаб метаболизъм. Крайният резултат е, че тялото се нуждае от по – малко калории да оцелее, поради което много хора покачват килограми, вместо да свалят.

Метаболични нива

Как работи метаболизма? Метаболично ниво означава ниво, в което човешкото тяло гори калории. Всеки е различен, тъй като метаболичните нива са различни и зависят от мускулната маса. Ако имате повече мускули метаболичното ниво на вашето тяло ше бъде по – високо. Изграждането на мускули помага за изгарянето на повече калории.

Опасностите от прекалено нискокалорична диета

Освен намалянето на метаболичните нива на организма и загубата на мускули съществуват и много други важни опастности, които крият нискокалоричните диети. Най – големия риск е свързан с гладуването, особено при прекалено пълните хора. Има случеи на внезапна смърт, дължаща се на сърдечна аритмия.

Кой трябва да спазва нискокалорична диета?

Поради големия риск от този тип диета, нейното препоръчване е строго ограничено, особено за хора, които страдат от прекалена пълнота. Прекалено нискокалоричната диета не се препоръчва на хора от следния списък, освен ако не участват в специална медицинска програма за лечение:

- Деца

- Юноши

- Бременни жени

- Жени, които кърмят

Пазете вашето здраве

При избора на вид диета знайте, че прекалено нискокалоричната диета представлява консумиране на само 500 до 800 калории на ден. Важно е да се съобразите с вашето метаболично ниво, защото то не само ще помогне по – ефективно да свалите желаните килограми, но и ще предпази мускулната ви маса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати