Ябълков Оцет

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
24729k
Мътен ябълков оцет

Ябълковият оцет е напълно натурален продукт, който от незапомнени времена се използва като лекарство, козметично средство и добър помощник в кухнята. Удивително е, че в този изходен продукт на ябълките се запазват абсолютно всички ценни вещества на плодовете.

Смята се, че е познат на хората от преди 10 хиляди години и оттогава до днес той намира широко приложение в бита, кулинарията и медицината. Преди около 5000 пр.н.е. във Вавилон ябълковият оцет бил прилаган успешно за медицински и битови цели. Нашите древни прародители използвали ферментирали плодове от палми. В получената смес накисвали месото, за да увеличат неговата трайност.

Твърди се, че Ханибал открил най-неочаквано приложение на оцета по време на своите бойни преходи. Ферментиралата течност от ябълки му помогнала да осъществи прехода си през Алпите до Рим по време на Пуническите войни (218-201 г. пр.н.е.). Воините му трябвало да преминат през ужасно тесен и непроходим път. Тогава картагенският пълководец наредил на войниците да не секат клони от дърветата и да ги запалят около скалите. След това горещите скали били заляни с оцет, което ги направило достатъчно ронливи, за да може да се прокопае път, по който да преминат.

Ябълковият оцет е бил използван като храна и лекарство в продължение на векове. Самата Клеопатра е използвала помощта на ябълковия оцет, за да поддържа тънка талия.

Вижте: Как се отслабва с оцет.

Известно е, че легендарната кралица никога не се ограничавала в храненето, но преди да стане от масата. Тайната ѝ се криела в това, че изпивала чаша вода, в която бил разтворен ябълков оцет.

Оцетът от ферментацията на ябълки е напълно натурален продукт. В наши дни има много фармацевтични продукти на основа на оцетна киселина, но дори и под формата на хранителна добавка това чудодейно съединение запазва пълната хранителна стойност на ябълките. Допълнителен плюс е, че е обогатен с допълнителни киселини и ензими, получени по време на ферментацията - затова и на пазара се предлагат ампули с ябълков оцет.

Състав на ябълковия оцет

Ябълковият оцет съдържа провитамин А, който е един от най-силните антиоксиданти. В оцета от ябълка се откриват всички ценни вещества на ябълковия плод, които народната медицина високо оценява и препоръчва.

Домашен ябълков оцет

В съдържанието на оцета се откриват 93 различни съставки, които стимулират жизнените функции на организма, множество ензими, 20 особено важни минерали (калий, натрий, магнезий, фосфор, хлор, сяра, мед, желязо, силиций, флуор), микроелементи, както и витамините А, В1, В2, В6, С, Е и Р. Освен това пектинът, който се съдържа в ябълките, се отличава със силни абсорбационни и противовъзпалителни свойства.

Той успява да образува защитен слой върху лигавицата на стомаха. Това му свойство го прави изключително подходящ при хронични и обострени стомашно-чревни заболявания. В наши дни ябълковият оцет е мощно оръжие в ръцете на медицината - в някои от клиниките в САЩ и Япония той се използва при лечението на гастрит и други стомашно-чревни проблеми. Доста често някои от нас го прилагат и като дезинфектант в дома си.

Домашен ябълков оцет

Домашният ябълков оцет се приготвя дълго, но крайният резултат ви гарантира качественото на напълно натурален и качествен продукт. Най-важно за качеството на оцета е сортът на ябълките, които ще използвате за направата му. Те трябва да са с голяма захарност, защото колкото повече захар се съдържа в тях, толкова по-голям ще е процентът спирт в джибрите. Именно това ускорява процеса на образуване на оцетна киселина.

- Първата стъпка е да измиете добре ябълките и да ги нарежете на парченца, като запазите сърцевината. Нарязаните плодове сипете в голям съд и ги залейте с гореща вода, която трябва да покрие плодовете, а отгоре да останат около 3 см плодове;

- За 1 кг ябълки са нужни 300 г мед или 200 г захар и 100 г мед. След като добавите подсладителя във водата с ябълките, объркайте добре, докато тя се разтвори. Отгоре съдът се покрива с два слоя марля. Трябва да престои 10 дни в помещение с температура 20-30 °C;

- Два-три пъти всеки ден е нужно да разбърквате ябълките с дървена лъжица. След изтичането на дните прецедете и извадете ябълките, добре ги изстискайте и прецедете сока към към основната маса;

- Следващата стъпка е да пресипете течността в подходящ съд с широко гърло и го завържете с марля. Оставете сместа да престои в течение на 1 месец в помещение с температура 20-30 °C;

- Готовият ябълков оцет прецедете през ленена кърпа и разсипете в бутилки, които се затварят добре с капачки.

- Ябълковия оцет се съхранява в хладилник, при температура от 6 до 8 °C, което гарантира запазване на полезните му свойства. Домашният ябълков оцет е между 2-3% алкохол, но за разлика от купешкия е по-ароматен и богат на много повече полезни минерали и витамини.

Избор и съхранение на ябълков оцет

Купувайте ябълков оцет в шишета с етикет, върху който ясно е упоменат производителят и срока на годност. Съхранявайте го хладно място, до което не може да достигне пряка слънчева светлина. Трайността на ябълковия оцет е около година.

Оцет и Зеленчуци

Кулинарна употреба на ябълковия оцет

Можете да използвате оцета като подправка за свежи салати и ястия, както и като консервант за туршии. Ябълковият оцет е незаменим за различни видове салати, застройки за супи, а и само 1 с.л. към пилешка супа ще ѝ придаде приятен киселичък вкус. Доста маринати се приготвят с добавка на ябълков и винен оцет. Разликата му с винения оцет е в това, че ябълковият има по-сладникав вкус.

Твърди се, че сосът, приготвен с ябълков оцет, подобрява храносмилането и е отлична притурка за месо и риба. Той придава приятна кисела жилка на мазните ястия и ги прави по-леки и лесноусвоими.

Ползи от ябълковия оцет

Още нашите баби са знаели, че ябълковият оцет може да се използва за пречистване на кръвоносната система, защото той разтваря варовитите отлагания. Той отпушва и най-малките капиляри и по този начин се подобрява храненето на отделната клетка. От там и се подобрява работата на целия организъм.

Ябълковия оцет помага за предотвратяване на втвърдяване на артериите, а от там спомага и за намаляване на високо кръвно налягане. От 1 до 3 чаени лъжички ябълков оцет преди ядене при редовна консумация може да реши проблема с високото кръвно налягане.

Когато става въпрос за изгаряне на мазнини и потискащи апетита свойства, ябълковият оцет заема едно от челните места за тази цел. Полезната ябълковата киселина разтваря натрупванията на пикочната киселина, която се съставлява около ставите и постепенно извежда натрупванията на киселина от организма. Твърди се, че течността има и противовирусно действие.

Като антибиотик и антисептик пък действат аминокиселините в ябълковия оцет. При редовна консумация той намалява токсичността в организма. Това се дължи на факта, че оцетната киселина е в състояние да формира не толкова токсичните ацетат съединения. В тази си светлина ябълковият оцет е много полезен в случаите на ухапвания от насекоми и кожни алергии.

Освен това ябълковият оцет е сред най-добрите унищожители на микробите, които атакуват гърлото и устата. Причина за това е калият, който успява да разруши кристалчетата на киселините в ставите и тъканта и задържа влагата в организма, като повишава и съпротивителните му сили.

Ако се приема редовно преди ядене, ябълковият оцет повишава метаболизма. При прилагането му в разумна диета и удачна тренировъчна програма, оцетът способства за контролиране на теглото под контрол. Тази натурална течност подпомага храносмилането и стимулира работата на бъбреците. Ябълковата киселина е дезинфектант на пътищата на урината и пикочния мехур, като предпазва от инфекции и възпаления. Дори в древността ябълковият оцет е използван за лечението на гъбични инфекции и брадавици.

Ябълков оцет в бутилка

Диета с ябълков оцет

Ябълковият оцет има способността да намалява апетита и да повишава жизнения тонус. Има няколко начина за използване на ябълковия оцет за отслабване. Най-често практикуваният е изпиването на 1 ч.ч топла вода с 1 с.л. ябълков оцет сутрин преди закуска. В ранното утро можете да пиете и друг вариант на тази смес – с добавяне на една чаена лъжичка мед. Диетата с ябълков оцет повелява да пиете три пъти дневно ябълков оцет половин час преди всяко хранене. За тази цел разтворете в чаша топла вода две чаени лъжички ябълков оцет и половин чаена лъжичка мед.

Вреди от ябълковия оцет

Важно е да знаете, че като всяко друго нещо и с ябълковия оцет не бива да се прекалява. Постоянната му употреба е противопоказна и 1 месец годишно е достатъчен, ако искате да прилагате диетичен режим с пиене на вода с ябълков оцет.

Хубаво е след изпиването на разтвора с ябълковия оцет да изплакнете бързо устата си, защото ябълковият оцет, както и всяка друга киселина, разяжда зъбния емайл. Онези от вас, които страдат от заболяване на стомашно-чревния тракт, трябва да се посъветват с лекар, преди да консумират ябълков оцет с цел отслабване.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес

Рейтинг

3.7
53
45
33
22
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Kalin Nikolov
Kalin Nikolov
16.04.2021 18:43
Дайте още инфо за съпоставката на винения с ябълковия оцет!
Сравнението м/у двата тук е недостатъчно представено
0
0
Донка Г
Донка Г
03.02.2015 11:32
Малко информация ЗА и Против ползите от ябълковият оцет:

17
3