Ревен

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
56416410k
Ревен

Ревенът /Rheum officinale/ представлява широколистно растение, което има право стебло, достигащо до 2 метра. Ревенът е в едно и също семейство с киселец – семейство Лападови. Има големи декоративни листа и огромни месести стебла с червени, бели или розови цветове. Ревенът е растение, което цъфти от юни до август месец.

Ревенът се отглежда предимно в страните от Западна Европа, но в България за съжаление лечебните му качества са по-познати от хранителните.

История на ревена

Ревенът е пренесен от Централен Китай в градините на Англия, където много бързо бива облагороден. Той става толкова известен, че дори Молиер му отдава заслужено внимание в своята „Лечебна любов“. Англичаните приемали много еднообразна храна през 18 век, поради което голяма част от тях страдали от констипация /запек/. Своето лекарство те намерили именно в лицето на ревена.

Историците твърдят, че растението е било познато още на древните гърци, които го наричали „ра“. Те търгували с него, а по-късно тази търговия достигнала и до Римската империя. Най-вероятно около едно хилядолетие е било необходимо на ревенът да достигне до Китай и оттам, през 1777 година ревенът намира и своето място в кралския двор на Англия. Както се вижда, векове наред са били необходими на ревенът да се превърне от целебен лек в изискана съставка на редица екзотични ястия в съвременната кухня.

Състав на ревена

Неоткъснат ревен

Ревенът съдържа гликозодно свързани и свободни антрахинони – до7%, както и съвсем малко количество редуцирани антрахинони. В ревена още са намерени реохризин, хризофанеин, глюко-емодин, глюко-алое-емодин и глюко-реин – всички те представляват антрахинови глюкозиди.

Използваемата част на ревена съдържа голямо количество минерални вещества, пектин, нишесте и танини. Ревенът е много богат на витамини от В групата, витамин С, каротин, калций, натрий, желязо и фосфор.

100 г замразен ревен съдържа 21 калории, 0.11 мг мазнини, 1.8 г фибри, 94 мл вода, 1.1. г захари, 0.55 мг белтъчини, 0 мг холестерол.

Избор и съхранение на ревен

Нарязан ревен

Когато избирате ревен, имайте предвид, че критериите по които го търсите, по нищо не бива да се различават от купуването на киселец, лапад и всички останали зеленолистни зеленчуци. Листата на ревена трябва да бъдат свежи и чупливи. Повяхналите листа почти не съдържат полезни вещества, поради което е най-добре да ги избягвате.

Ако пък искате сами да си наберете ревен, търсете го по високопланинските поляни, в които има повече влага. В голяма част от случаите ще го откриете и близо до дървета. Отличава се с листа, които надхвърлят 40 см и хубав зелен цвят. Знайте, че дръжките на листата не се режат, а се късат с бързо дръпване от основата. Растението се бере, преди да е цъфнало.

Съхранявайте ревена в политиленова торбичка в отделението за плодове и зеленчуци на хладилник. Ако искате да го запазите за зимните месеци, въобще не се притеснявайте. Просто го нарежете и го поставете в плик във фризера. Така се съхраняват и голяма част от неговите хранителни вещества.

Ревен в кулинарията

Пай с ревен

Ревенът има специфичен кисел вкус, което го прави идеален за сок и различни ободряващи напитки. Все пак трябва да се отбележи, че за да се убие малко от вкуса му, трябва почти винаги да се комбинира със захар. Дръжките на ревена са малко жилави в суров вид, поради което изискват задушаване около 10 минути. Не се притеснявайте, защото след това стават изключително крехки.

Той се вписва в редица ястия от европейската кухня, а в близкото минало в САЩ са приготвяли само и единствено десерти с ревен. Поляците предпочитат да консумират ревена със спанак и картофи, използват го за направата на конфитюри и компоти, подобно на германците Съчетава се много добре с ванилия.

Ревенът се използва при приготвянето на някои плодови вина. Не се притеснявайте да добавяте ревена в свежи салати, комбинирайте го смело с кисело мляко и джинджифил. Опитните кулинари твърдят, че комбинацията от ягоди и ревен е изключително вкусна.

Ситно нарязаният ревен се използва за овкусяване на чорби, вместо лимонена киселина и оцет. От ревена може да се направи и вкусна плънка за пирог. Листата от ревен се използват и като подправка в рибната индустрия.

Ползи от ревен

Стебла ревен

Ревенът се използва за лечение на гастрит и подобряване на храносмилането. Той засилва апетита и подобрява перисталтиката на червата, което води до пречистване на организма. Ревенът стимулира отделянето на стомашен и жлъчен сок, което ускорява процесите на обмяна на веществата.

Ревенът е чудесно средство в борбата срещу затлъстяване. Постига добри резултати и при възпаление и пясък в бъбреците, както и при анемията.

Засилването на храносмилателната мускулатура се извършва чрез приемането на 0.10 г стрити на прах корени от ревен.

Слабителният ефект на ревена се постига с прием на 0.50 г, а ако искате да използвате ревена като очистително средство – консумирайте до 3 г. Корените от ревен са включени в много препарати със слабително действие.

Вреди от ревен

Листата на ревена имат слаба токсичност и съдържат оксалова киселина. Все пак, за да настъпи интоксикация, е необходимо човек да погълне около 5 кг листа, което практически е невъзможно. Болните с подагра и чернодробни заболявания не бива да консумират ревен.

за да откриете нови хоризонти в кулинарията, разгледайте нашите предложения за:

- сладкиши с ревен;

- сладка с ревен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest