Фъстъчено Олио
Peanut OilUlje od Kikirikija

Фъстъчено Олио

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
5651649k
Фъстъчено олио
Дълбока прозрачна кутия контейнер - 5.5 л
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Дълбока прозрачна кутия контейнер - 5.5 л
10.00 лв.
Виж ››

Фъстъченото олио представлява леко растително олио, което след обработка запазва аромата и вкуса на фъстъци. Фъстъченото олио е толкова популярно в азиатската кухня, колкото зехтинът в Средиземноморието. Има висока точка на димене.

Съществуват два основни вида фъстъчено олио – рафинирано и нерафинирано. За приготвянето на нерафинирано олио се използват пресни фъстъци, които са пресовани по специална технология. То е слабо филтрирано и съдържа малък процент протеинови компоненти.

Рафинираното фъстъчено олио се получава от химично извличане на изпечени или сушени ядки. То е неколкократно филтрирано, в резултат на което от него са изчистени всички протеинови остатъци.

Състав на фъстъчено олио

Основните съставни мастни киселини на фъстъчено олио са олеиновата киселина – 47%, линолова киселина – 33.4% и палмитинова киселина – 10%.

Олиото съдържа още бехенова киселина, стеаринова киселина, арахидонова киселина, лигноцеринова киселина и др. Отличен източник на витамин Е и фитостероли.

Фъстъчено масло

Избор и съхранение на фъстъчено олио

Ако допреди няколко години на родния пазар изборът на растителна мазнина се свеждаше само до слънчогледовото олио, днес това не е така. За щастие в магазините има широк избор, като един от най-добрите такива е фъстъчено олио. То все още не е широко разпространено, но се среща в редица магазини.

Цената му не е много ниска – около 10 лв за 250 мл, но за сметка на това ароматът и ползите му не са за подценяване. Цената на студено пресованото фъстъчено олио е още по-висока – около 15 лв за 250 мл. При закупуване на фъстъчено олио следете етикета за производител и срок на годност.

Неотвореното фъстъчено олио може да се запази от една до две години. След отваряне фъстъченото олио може да се използва в рамките на половин година. Съхранява се на сухо и тъмно място, далеч от директна слънчева светлина.

Фъстъчено олио в кулинарията

Както споменахме, фъстъченото олио е високо ценено в азиатската кухня. Когато започнете да готвите с олиото, трябва да сте запознати дали е рафинирано или не.

Ако фъстъченото олио е нерафинирано, точката му на прегаряне е 160 градуса, което означава, че не става за пържене. Нерафинираното фъстъчено олио е подходящо за овкусяване на различни салати, придавайки им невероятен вкус.

Рафинираното фъстъчено олио има точка на прегаряне 230 градуса, което го прави напълно подходящо за пържене. Тези температури на прегаряне е важно да се знаят на едно олио, с което се готви, за да се използва олиото правилно. При прегаряне на всяко олио вкусовите му качества се губят.

Фъстъченото олио придава характерен азиатски вкус при печене, задушаване и пържене. Изключително подходящо е за пържене в уок, защото загрява бързо. Достига много висока температура, като запазва храната отвън хрупкава, а отвътре – сочна.

Фъстъченото олио не абсорбира аромата на други храни. Следователно едновременно могат да се приготвят различни продукти и всеки от тях ще запази вкуса си. Фъстъченото олио се използва широко в азиатските ресторанти години наред, защото вкусът и качествата му са наистина страхотни.

Фъстъченото олио, използвано за пържене може да бъде съхранявано и използвано отново. Трябва да се съхранява в херметично затворен съд на хладно и тъмно място – най-добре хладилник.

Олио от фъстъци

Ползи от фъстъчено олио

Фъстъченото олио е една от най-полезните мазнини за готвене. Това растително масло съдържа натурални трансмазнини, ниски нива на холестерол и ниско съдържание на наситени мазнини.

Антиоксидантите във фъстъченото олио са полезни за сърцето.

Фъстъченото олио е перфектен избор за здравословно пържене, защото може да се нагрява до много високи температури.

Ниското съдържание на мазнини във фъстъченото олио го прави полезно за спазване на диетични режими. От друга страна фъстъченото олио може да подобри инсулиновата чувствителност, което го прави подходящо за консумация при диабет.

Вреди от фъстъчено олио

Наистина фъстъчено олио може да се сравнява със зехтин по съдържание на мононенаситени масни киселини, но за съжаление алергията от ядки е надвиснала като тъмна сянка на този иначе така полезен продукт.

Алергията се държи на белтък, който е неразтворим в мазнина. Това означава, че вероятността от алергична реакция към рафинираното фъстъчено олио е минимална. За сметка на това непречистеното фъстъчено олио крие сериозен риск за хората с алергии към ядките.

Друг продукт произведен от фъстъци и любим на милиони хора по света, е фъстъченото масло, което можете също да разгледате.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest