Белият шоколад е производно на шоколада, което официално не може да бъде наречено шоколад. Характеризира се с бледо жълт цвят, подобен на слонова кост. Белият шоколад се приготвя по коренно различен начин от тъмния и млечния шоколад. Тъмният шоколад трябва да има поне 35% какао, като съдържанието му може да достигне до 99%.
Процесът на получаване на бял шоколад включва използването само на какаово масло /най-скъпият екстракт на какаовото зърно/, което се миксира с другите съставки като захар, мляко и ванилия. За разлика от останалите видове шоколад, белият не съдържа никаква какаова маса, поради което в много страни въобще не се смята за шоколад.
Белият шоколад не притежава наситения какаов вкус на тъмния шоколад, което позволява на аромата на другите компоненти да се изяви много по-силно и хармонично да се съчетае с белия цвят на шоколада.
По изискване белият шоколад трябва да съдържа най-малко 20% какаово масло, 14% млечни вещества и захар не повече от 55%. Тази норма е приета през 2004 година в САЩ. Европейският съюз приема същите норми, с изключение на това, че няма ограничение за захарта или използваните подсладители.
Точката на топене на какаово масло /неговата основна съставка/ е достатъчно висока, за да се запази шоколадът при стайна температура. Сладкият и изтъчен аромат на белия шоколад допълва отлично вкуса на останалите съставки при печене.
Белият шоколад се появява за първи път на европейските пазари през далечната 1930 година, а производителят е швейцарската компания Нестле.
Избор и съхранение на бял шоколад
При закупуването на бял шоколад се опитайте да се информирате за съдържането му. Както споменахме истинският бял шоколад трябва да съдържа минимум 20% какаово масло.
Има продукти, наречени бял шоколад, които обаче вместо какаово масло съдържат други растителни мазнини. Съдържанието на какаово масло може да се познае по твърдата и гладка структура на шоколада и по-сладкия му вкус.
Такива продукти трябва да се избягват, защото в действителност не са бял шоколад и нямат неговия приятен вкус. Съхранявайте белия шоколад на хладно и сухо място, далеч от директна слънчева светлина. Избягвайте да го съхранявате в хладилник или фризер.
Бял шоколад в кулинарията
Белият шоколад е незаменима част от сладкарското изкуство. Макар и не толкова известен, колкото тъмния си събрат, белият шоколад заема подобаващо място в сладкарските изкушения. Някои хора дори повече предпочитат вкуса на белия шоколад, отколкото на тъмния.
Белият шоколад може да се консумира директно в твърдата си форма. В повечето случаи обаче, той се разтопява преди употреба. Можете да го разтопите в микровълнова или на тиган, но трябва да бъдете внимателни, защото се разтопява по-бързо от тъмния шоколад. Белият шоколад е по-чувствителен на топлина, защото съдържа по-малко какаово масло в сравнение с другите видове шоколад.
Белият шоколад се използва за украса на торти и сладкиши, комбинира се много добре с тъмен и млечен шоколад, отива си много с ядки и сушени плодове, особено при бонбоните. Белият шоколад допълва много добре вкуса на маскарпоне, ягоди, малини, кокос и др.
Белият шоколад и кокос са една изключително вкусна комбинация. Затова ще ви предложим рецепта за кекс с бял шоколад и кокосови стърготини.
Необходими продукти: 2 бели шоколада, 3 яйца, 125 масло, есенция по избор, 1 ч.ч. захар, 2 ч.ч. брашно /не препълнени/, 1 к.ч. прясно мляко, 1 пакетче бакпулвер, кокосови стърготини за поръсване.
Начин на приготвяне: Яйцата се прибавят със захарта, добавя се омекналото масло. Разбийте до получаване на хубав крем. Разтопете шоколада на водна баня и го прибавете към сместа. Прибавете млякото, после и есенцията. Най-накрая се добавя брашното с бакпулвера.
Хомогенизираната смес се изсипва във форма за кекс и се пече на 180-200 градуса. Леко поизстиналия кекс се залива с глазура от 1 бял шоколад и малко масло масло, разтопени на водна баня. Отгоре се поръсва с обилно количество кокосови стърготини.
Ползи от белия шоколад
Няма съмнение, че повечето от нас са запознати с редицата ползи от консумацията на истински тъмен шоколад. За съжаление има лоша новина за любителите на белия шоколад относно здравословните му ползи. Консумацията му не предлага същите ползи за здравето като черния шоколад, защото не разполага с какаовото вещество, богато на флавоноиди и антиоксиданти.
Добрата новина е, че белият шоколад не е източник само на празни калории, а съдържа прилично количество фосфор и рибофлавин.
Предимство на белия шоколад е, че не съдържа кофеин, което означава, че е подходящ за консумация от хора, чувствителни към кофеин. Въпреки че не носи особени ползи за здравето, това не означава, че не можете да се наслаждавате на вкуса му.
Коментари