Как да приготвим сладко и сироп от дренки?

сладко от дренки

Дрянът е вид дърво, който е сред най-ранно цъфтящите видове. Плодовете му обаче узряват чак през септември-октомври. Той може да бъде запомнен с това, че най-рано цъфти и най-късно зрее.

Най-често от плодчетата на дряна се приготвя сок. Пресни, те имат възкисел вкус, а почитателите им се броят на пръсти.

Сокът от дрян се извлича най-добре чрез парна екстракция. Възможно е също така да се използва пресоване или центрофугиране. Приготвянето е много лесно. Добре узрелите пресни дренки се заливат с достатъчно количество, за да ги покрие. Така се оставят за едно денонощие – 24 часа. След като преседят, им се премахват костилките и се извлича сокът. Към него може да се прибави захар и няколко капки лимонов сок. Сокът от дренки се консумира охладен.

Друг вариант е сиропът от дренки, който може да се съхранява по-дълъг период от време. Той се приготвя от добре узрели плодове, залети с вряща вода. За килограм дренки е нужен литър вода. Дренките се варят, докато се нацепят.

сироп от дренки

Когато това стане, се прецежда. Към получения сок се прибавя 1 кг захар. Слага се отново да се вари, като се бърка често, до сгъстяване. Накрая се добавя и 4-5 г лимонена или винена киселина. Сиропът се разпределя още горещ в тъмни, предварително затоплени бутилки. Те се пълнят до горе и се затварят плътно. Оставят се легнали, докато се охладят, след което се прибират на тъмно и студено място.

Сокът и сиропът от дренки може да се консумира самостоятелно и в комбинация със слабо кисели плодови сокове. Те повишават апетита, повдигат тонуса, свалят температурата и подпомагат обмяната на веществата. И най-важното - лекуват разстроения стомах.

Дренките могат и да се изсушат. Тогава обаче високите нива на витамин С в плодовете се губи напълно. Варените дренки се влагат в сладкиши. От тях се правят компоти, сладка и конфитюри.

Сладко от дренки

приготвяне на мармалад от дренки

Необходими продукти: 1 кг дренки, 1.2 кг захар, 1.5 ч.ч. вода за сиропа, 2 л вода за варене на плодовете.

Начин на приготвяне: Водата за сиропа се кипва. Добавя се захарта и се бъка до получаване на гъст разтвор.

2 л вода се кипват, махат се от огъня и в тях се поставят измитите дренки за 15 минути. Отцеждат се и се поставят под течаща студена вода.

Сварените дренки се добавят в захарния сос и се кипват на умерен огън за 15 минути. Махат се от котлона и се оставят да се охладят за 20 минути. След това се връщат на огъня за още четвърт час. Ако сладкото е прекалено гъсто, се добавя още вода. Когато е готово, се разсипва в буркани и се запечатва добре.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати