Фъстъци

AdminAdmin
Дарт Вейдър
95043k
Фъстъци
Сгъваема чанта-кошница с колелца за пазаруване
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема чанта-кошница с колелца за пазаруване
28.50 лв.
Виж ››

Фъстъците (Arachis hypogaea) всъщност са бобови растения, каквито са грах, леща и боб.

Те растат по уникален начин. Започват растежа си като цвете, никнещо над земята, което по-късно поради тежестта си се вкопава и започва да расте под почвата. Именно там започват растежа си и фъстъците.

Има различни видове фъстъци, но най-разпространените по магазините са Вирджиния, Испански фъстъци и Валенсия. Поради високото си съдържание на протеини и богатия си химичен профил, фъстъците се обработват и от тях се правят най-различни продукти, като фъстъчено масло, фъстъчено олио, фъстъчено брашно и др.

Фъстъците са възникнали в Южна Америка, където са съществували от хиляди години. Играли са важна роля в диетата на ацтеките и на останалите местни индианци в Южна Америка и Мексико.

Испанските и португалските мореплаватели, които открили растящите в Новия Свят фъстъци, ги донесли в Африка, откъдето се разпространили и в останалите части на света. Днес водещите производители на фъстъците са Индия, Китай, Нигерия, Индонезия и САЩ.

Състав на фъстъци

Фъстъците са много богати на витамини от В групата, особено на В1, В3 и В9; в сурово състояние са ценен източник на магнезий, желязо и фосфор, цинк и калий. Фъстъците съдържат ресвератрол - естествен антибиотик, който някои растения произвеждат, за да се защитят от бактерии и гъбички.

Фъстъците имат много нисък гликемичен индекс и нисък коефициент на гликемично зареждане - 1, което означава че въглехидратите в тях се смилат много бавно до глюкоза, както и че е нужно да се погълне голямо количество от тях за да се повиши инсулина.

В 100 г фъстъци се съдържат 26.77 г въглехидрати, 45.97 г мазнини и 21.35 г белтъчини.

Фъстъци в шлюпка

Избор и съхранение на фъстъци

- Ако купувате фъстъците пакетирани, погледнете дали опаковката е херметически затворена, за да сте сигурни, че няма следи от влага.

- Ако е възможно, помиришете фъстъците, за да се убедите, че не са се развалили.

- Маслото от фъстъците трябва да се постави веднага в хладилник след като вече е било отворено.

Фъстъците са податливи на бързо разваляне, заради съдържащите се в тях гъбички, но за съжаление в начална фаза това е невидимо за човешкото око. Затова по време на избора им човек трябва да бъде с повишено внимание и да купува само фъстъци с ясно установен произход.

Суровите фъстъци се съхраняват задължително в хладилник. Ако все още са в своята кадифена обвивка, те могат да издържат в охладено състояние до 9 месеца. Без обвивката си суровите фъстъци издържат три пъти по-малко. Замразени се запазват до половин година.

Печените фъстъци се съхраняват на студено и сухо място, което е напълно недостъпно за насекоми и гризачи.

Фъстъци в кулинарията

Фъстъците могат да се консумират самостоятелно между храненията; използват се за добавка на редица салати; варени фъстъци се използват в зеленчукови блюда или се пасират на пюре. Фъстъците влизат в състава на много сладкиши и десерти. От фъстъците се прави фъстъчено брашно, фъстъчено олио и фъстъчено масло.

Стритите едри семена на фъстъците се употребяват за поръсване на сладки и солени печива. В кулинарията фъстъците понякога заместват лешници и бадеми за направа на сладкарски произведения.

Фъстъци печени

Ползи от фъстъци

- Фъстъците са изключително полезни за сърцето. Фъстъците са богати на мононенаситени мазнини - типът мазнини, преобладаващи в здравословната диета на хората от средиземноморските райони. Освен това тези ядки са богат източник на витамин Е, ниацин, фолат, протеин и манган. При проведено изследване, включващо над 86 000 жени, се установява, че ядките понижават значително риска от сърдечносъдови заболявания.

- Фъстъците действат като антиоксидант. Те не само, че съдържат oleic acid - здравословната киселина, съдържаща се в зехтина, но са и толкова богати на антиоксиданти, колкото са и голяма част от плодовете.

- Фъстъците са ключът към здравето на сърцето ни! След направени най-различни проучвания, учените съветват, че за понижаване на риска от сърдечносъдови и коронарни сърдечни болести е достатъчно да приемате по една шепа фъстъците или други ядки, или по една лъжица фъстъчено масло поне четири пъти в седмицата.

- Понижават риска от сърдечен удар. При проведени при животните изследвания се оказва, че благодарение на съдържащия се във фъстъците флаваноиди, наречен ресвератрол, рискът от сърдечен удар се понижава до 30% за хората, консумиращи често фъстъци.

- Предпазват от рак на дебелото черво. Приемът на фъстъците 2 или повече пъти седмично се свързва с 58% понижен риск от рак на колона при жените и с 27% при мъжете.

- Защитават ни от Алцхаймер и от други свързани с възрастта проблеми. Приемащите храни, съдържащи най-голямо количество ниацин (има го в изобилие във фъстъците), имат 70% по-малка вероятност да развият Алцхаймер в сравнение с тези, които консумират бедни на ниацин храни.

- Предпазват от напълняване. Макар да е известно, че ядките ни даряват с много сърдечносъдови предимства, ние често ги избягваме, защото се притесняваме да не надебелеем. При наскоро проведено изследване обаче се оказало, че хората, приемащи поне два пъти седмично ядки са по-малко склонни към напълняване в сравнение с тези, които въобще не хапват ядки.

Обелени фъстъци

Вреди от фъстъци

Макар алергични реакции да могат да се получат от почти всякакъв вид храна, е известно, че някои храни са свързани с повече алергии от други. Около 90% от хранителните алергии се асоциират с 8 вида храна: ядките от дърветата, рибата, ракообразните, краве мляко, кокошите яйца, соевите продукти, фъстъците и пшеницата.

Фъстъците освен това са сред малкото храни, съдържащи оксилати - природни субстанции, намиращи се в растенията, животните и човешкото тяло. Когато те станат много концентрирани в телесните течности, те кристализират и могат да доведат до някои здравни проблеми. Поради тази причина хора, имащи проблеми с бъбреците или жлъчката, трябва да избягват приема на фъстъци.

Ако обичате фъстъци, разгледайте тези рецепти с фъстъци.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
54
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Начинаещ готвач
Начинаещ готвач
08.04.2014 15:53
А някаква точна рецепта за варене на фъстъците?
0
0
АК
АК
15.07.2011 16:41
А сега де. И аз това се чудих.
0
2
elena
elena
17.02.2011 15:31
Как предпазват от образуването на жлъчни камъни, а в същото време да се избягват от тези, които имат проблеми с жлъчката.
2
0