Водорасли
SeaweedAlge

Водорасли

AdminAdmin
Дарт Вейдър
95043k
Приготвяне на суши
Сгъваема чанта-кошница с колелца за пазаруване
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема чанта-кошница с колелца за пазаруване
28.50 лв.
Виж ››

Западните държави тепърва започват да се наслаждават на вкуса и на хранителната стойност на морските зеленчуци, които са били основен елемент в диетата на японците от векове. В специализираните магазини могат да бъдат намерени целогодишно най-разнообразни морски зеленчуци, много от които и в обикновените супермаркети.

Описание и история на водораслите

Морските зеленчуци, често наричани просто водорасли, са красивите бижута, дарени ни от Нептун, давайки на сините води живот и осигурявайки ни храна, подобряваща диетата ни и в кулинарен, и в хранителен аспект.

Консумацията на морски зеленчуци се наслаждава на дълга история. Археологически доказателства показват, че японските култури са консумирали водорасли още преди повече от 10 000 години. Всъщност повечето държави, намиращи се в близост до води, включително Шотландия, Ирландия, Норвегия, Исландия, Нова Зеландия и крайбрежната част на Южна Америка, са консумирали водорасли още от древни времена.

Днес Япония е най-големият производител, изнасящ морски зеленчуци. Мoже би заради това повечето водорасли често са наричани с японските им имена.

Спирулина

Морските зеленчуци растат както в морските солени води, така и в пресноводните езера и морета. Обикновено растат на коралови рифове или на скални образования, които са много надълбоко във водата, през която обаче слънчевите лъчи могат да проникнат, тъй като и те, както и останалите растения, се нуждаят от светлина, за да могат да оцелеят. Морските зеленчуци всъщност не са нито зеленчуци, нито растения, а са класифицирани като група под името „алгае”.

Състав на водораслите

Водораслите съдържат до 40% растителни белтъчини, които имат много висока биологична стойност, което ще рече, че са събрали в себе си почти всички аминокиселини. Те съдържат и голямо количество провитамин А, важен за здравето на кожата. Освен това, в тях има подобаващо количество витамини С, В, D, F и К. Водораслите са едни от малкото източници на витамин В12; не отстъпват по нищо на кълновете по съдържание на витамин Е.

Водораслите съдържат изключително големи количества калций и йод, както и по-малки количества фосфор, калий, цинк, желязо и натрий. Подобно на всички растения, които съдържат хлорофил водораслите са много богати на магнезий.

В морските зеленчуци има несмилаема субстанция, която е позната като алгинова киселина.

Видове водорасли

Има хиляди видове морски зеленчуци, които са класифицирани по цвят и са познати като кафяви, червени или зелени морски зеленчуци. Някои от най-известните са:

Нори (Nori)- тъмно лилавеникаво-черни до тъмно зелени на цвят, използвани предимно за суши. Освен това се използват за направа на оризови топки, като гарнитура за зърнени култури, в спагети, супи и салати;

• Kelp- светло кафяви до тъмно зелени на цвят. За този вид водорасли се смята, че е предшественик на всички зеленчуци, които познаваме днес. Действа като пречиствател не само на океана, но и на човешки организъм;

Нори суши

• Хиджики - приличащи на малки късове черна твърда паста. Съдържат много високо количество калций, намаляват нивото на захар в кръвта. Вкусът им е малко остър, но се поправя чрез добавяне на лук и различни кореноплодни зеленчуци;

• Kombu- много тъмни на цвят и използвани предимно за подправяне на супи. Богат източник са на глутаминова киселина. Идеална добавка към диетите за отслабване. Ако се добавят към фасул, ускоряват неговото приготвяне и придават страхотен вкус. Могат да се сервират с много зеленчуци и естествено с ориз;

• Wakame- подобни на Kombu, използвани за японска супа. Богати са на калций, витамини В и С. Добра добавка са към много зеленчуци и ориз;

• Arame- в сравнение с останалите, този вид има доста по-сладък и мек вкус. Освен това имат деликатна структура. Комбинират се добре със зеленчуци, добра добавка са към салати, ориз, супи и всякакви каши. Особено богати са на калций и йод.

Избор и съхранение на водорасли

- Купувайте морските зеленчуци в добре затворени опаковки, без следа от влага.

- Съхранявайте ги на стайна темпертура, на която могат да издържат поне няколко месеца.

- Можете да си направите ролца от суши, увивайки ориз и любимите Ви водорасли в лист Nori.

Кулинарна употреба на водораслите

Консумацията на водорасли е най-силно застъпена в кухните на азиатските страни. Те се използват за супи и салати, както и за световноизвестното суши. Могат да се сервират както самостоятелно, така и в комбинация със зеленчуци, риба или ориз. Водораслите са силно застъпени във вегетарианската кухня, където се добавят като основна съставка в ястията.

Ползи от водораслите

- Грижат се оптимално за здравето ни. Защо някой ще иска да яде морски зеленчуци? Защото те предлагат най-широкия спектър от минерали, съдържайки абсолютно всички минерали, които могат да бъдат намерени в океана - същите, които могат да бъдат намерени и в кръвта ни. Морските зеленчуци са изключителен източник на йод и [витамин К, много добър източник на В-витамин фолат и магнезий и добър на В витамини. Освен това те съдържат и добри количества лигнани - растителни компоненти с раково-защитни свойства.

суши с водорасли

- Осигуряват здравословното функциониране на тироидните хормони. Морските зеленчуци, особено кафявите морски водорасли, са най-богатият природен източник на йод, който като компонент на тироидните хормони тироксин (Т4) и трийодотиронин (Т3) е от съществено значение за човешкия живот. Тъй като тези тироидни хормони регулират метаболизма във всяка клетка на тялото и всъщност участват във всички физиологични функции, дефицитът на йод може да има разрушително влияние върху здравето ни.

- Предпазват ни от дефекти при раждането и от сърдечносъдови заболявания. Фолиевата киселина, толкова концентрирана в морските зеленчуци, играе и няколко други важни защитни роли. Проучвания са показали, че в диетата ни е неодходимо да има адекватни нива на фолиева киселина, тъй като това ни предпазва от определени дефекти при раждане, включително и от спина бифида (заболяване на гръбначния стълб).

Морските водорасли ни дават двойна защита срешу сърдечните болести. Освен фолиевата киселина, те са и добър източник на магнезий, който редуцира високото кръвно налягане и ни предпазва от сърдечен удар.

- Действат анти-възпалително. Някои морски зеленчуци са се доказали като уникален източник на подобни на въглехидратите субстанции, наречени фукани, които могат да редуцират риска от възпаления.

- Облекчават симптомите на менопауза. Морските зеленчуци ни даряват с магнезий, който е способен да възстанови симптомите на безсъние по време на менопаузата.

Вреди от водораслите

С морските водорасли трябва обаче и да се внимава, тъй като поради замърсяването на водите с тежки метали, те започват да действат като гъба, попивайки всички вредни елементи, включително и арсена. Препоръчваме да се избягва консумацията на hijiki, освен ако не е органично отглеждан, тъй като в него има най-високи нива на арсен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес