Бял оман
ElecampaneOman

Бял оман

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
56516411k
бял оман
Сервиз за хранене Дуралекс Вермел - 44 части
Качество без компромис:
Сервиз за хранене Дуралекс Вермел - 44 части
170.00 лв.
Виж ››

Бял оман /Inula helenium L./ представлява многогодишно тревисто растение с дебело късо коренище с многобройни придатъчни корени. Стеблото е изправено и набраздено, гъсто късовлакнесто, и е слабо разклонено. Листата на белия оман са последователни, едри и неравномерно назъбени. Отгоре са набръчкани, а отдолу са гъсто влакнести.

Кошничките достигат до 8 см в диаметър, по няколко са на върха на стеблото и разклоненията. Крайните цветове са езичести, средните са тръбести, като всички имат златисто-жълт цвят. Плодосемката е четиристенна кафява, с дълга хвърчилка. Цъфти през месеците юли-септември.

Белият оман расте по влажни тревисти места, край потоци и реки. Разпространен е главно в източните части на страната и Дунавската равнина, до 1000 метра надморска височина. Среща се в югоизточните част на Европа.

За лечебни цели се използват корените и коренището на белия оман, които се вадят напролет /през март месец/ или късно през есента /октомври-ноември/.

Отглеждане на бял оман

Препоръчва се белият оман да се отглежда на почви, близки до тези в естествената среда. Важно условие за успешното отглеждане на растението е осигуряване на достатъчна почвена влажност, защото той предпочита влажните места покрай реки и потоци.

Листа Бял оман

Белият оман се размножава чрез предварително подготвен разсад, най-вече защото не бива да се събира от естествените си местонаходища /защитен вид е/. Поради същата причина не могат да се събират и неговите семена.

Растението започва да цъфти през втората година, а през първата образува само листа. Белият оман се суши на тънък пласт в проветриви помещения, но се съхранява отделно от други билки, защото им предава миризмата си.

Състав на бял оман

В състава на бял оман влизат около 45% инулин, етерично масло, секвитерпененови лактони /изоалантлактон и алантолактон/, тритерпени /фриделин, дамарадиенол/.

Избор и съхранение на бял оман

Белият оман може да се закупи в аптеките, билкови и други специализирани магазини под формата в изсушена форма. Най-често се продава в опаковки по 50 г, а цената му е около 2 лв.

Ползи от бял оман

Етеричното масло, което се съдържа в бял оман в количество до 3% определя до голяма степен терапевтичната противовъзпалителна активност на белия оман. Добре изучена е фармакотерапевтичната активност на дрогата върху едри селскостопански животни.

Доказва се, че белият оман има добре изразена антидиарична активност при ентероколити. Доброто противовъзпалително действие на белия оман е израз на неговото етерично-маслено съдържание. Проучено е и действието на билката върху тромбопластичната функция на кръвта и върху времето на кръвотечение.

Билка Бял оман

Белият оман се използва за лечение на обструктивни заболявания на белите дробове, като в този случай доброто му противовъзпалително действие е съчетано с отхрачващата му секретолитична активност.

Билката действа секретолитично и противокашлично при хронични и остри бронхити, тежка кашлица и бронхиална астма. Етеричното масло от бял оман тонизира храносмилането, подобрява апетита, намалява стомашната секреция и едновременно с това действа жлъчегонно. Билката регулира нередовната и болезнена менструация. Действа като диуретик.

Белият оман има и добро противоглистно действие. Алантолактонът в белия оман се характеризира с отлично противоглистно действие и според някои проучвания има 23 пъти по-мощно противоглистно действие от това на класически прилаганото средство сантонин. Други проучвания сочат, че белият оман оказва и добър съдосвиващ ефект.

Народна медицина с бял оман

Българската народна медицина препоръчва прилагането на бял оман при изтощени от дълбо боледуване лица под формата на оманово вино. То е ефикасно средство за укрепване на организма и за подобряване на апетита.

За приготвянето на оманово вино, ситно счукано коренище от бял оман се смесва със зехтин в съотношение 1:10. Омановото вино се прилага с успех и при уртикариални обриви на кожата, а също така и при краста.

Отвара от корените на бял оман се използва при дразнеща кашлица, астма, бронхит, проблеми в горните дихателни пътища или като помощник в храносмилането.

Отвара от цветовете на билката се прилага при гадене, кашлица с обилно количество храчки, повръщане. Когато се комбинира с женско биле облекчава подуване на стомаха, газове, повръщане на слуз.

Промивки с отвара от бял оман или разредена тинктура се прилагат при лицева и други видове невралгии; петна по лицето и пъпки; сърбежи и хемороиди; ставни болки и сърбежни обриви; краста, ишиас и гниещи рани; обриви и варикозни язви.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Офис Администратор
Програма -
0
0
Офис Администратор
Най-новата ни екскурзия до Оман :) -
0
0