Какво е кашерна храна?Изненадващо за мнозина кашерна храна консумират не само хора, които изповядват юдеизъм, но и хора от всякакви религии, които са загрижени за здравето си. Откъде обаче идва терминът и какво е кашерна храна?...
Шарена солВсички подправки заедно със сол на вкус и царевичното брашно се смилат фино с помощта на мелачка.
Шарената сол може да се приготви и без съставка сол, ако ще се използва върху сирена и други по-солени ястия....
СолИма няколко вида сол: натриева, известна като готварска сол, калиева, йодирана, флуорирана сол.
История на солта
Произходът на думата сол трябва да се търси още по времето на Римската и Гръцката цивилизация....
Домашна шарена солРезултатът е много по-ароматна и богата на вкус домашна шарен сол в сравнение с пакетчето от магазина....
Домашна самардалена солРазмесват се със солта и се сушат на тъмно в плитки съдове.
След изсушаване на самардалата се смилат на фина сол и се съхраняват в затворени съдове....
Скумрия в солВ коремите на рибите поставете резени лимон и розмарин, а отгоре посипете останалата сол, като се постараете солта да покрие плътно рибите....
Ароматна сол самардалаСмлените листа самардала смесваме със ситна трапезна сол и разбъркваме (на 2 компотени буркана смлени листа самардала слагаме 1 кг сол, харесваме по- солено, но може и по-малко, да се намали количеството сол)....
Пиле на солВ немного голяма тавичка поставете едра сол да покрие дъното. Отгоре поставете пилето. Изпечете го във фурната отначало на 250°С, след това намалете до 150°С....
Пиле на солНатурален вкус, солта поддържа равномерно топлината и пилето се изпича великолепно.
Пада само от кокала месцето му!...
Панагюрска шарена солКазваше, че това придава плътност и аромат на шарената сол. Ако искате шарената сол да е пикантна, добавете и смлени изсушени люти чушлета....
Риба върху солВ тава изсипваме солта и слагаме рибата без да овкусяваме. Пече се на 200 градуса до готовност.
През това време скълцваме чесъна в паничка, добавяме 1/2 лимонов сок, копър и това е сосът за рибата....
Какво е малдонска сол?Кашерна сол - малдонска - наричана още кашерна, защото се използва много често от евреите, когато те готвят месо. Заради техните религиозни вярвания те не ядат меса, в които присъства животинска кръв....
Какво съдържа готварската солЕто какво съдържа готварската сол
Главният състав на готварската сол се състои от натриевият хлорид (NaCl). Този химичен съединител се състои от два елемента: натрий (Na) и хлор (Cl)....
Свински пържоли върху солРазсипете 1/2 от морската сол в тава на равен слой по цялото дъно.
Намажете свинското месо със зехтина и го поставете върху солта в тавата....
Фокача с шарена солСмесват се в купа брашното, солта, захарта, маята и олиото. Налива се по малко от водата и бъркаме с вилица докато се получи тесто, като накрая се доомесва с ръце....
Фокача с морска солНамазва се с останалия зехтин и се поръсва с морска сол. Пече се в предварително загрята на 200 градуса фурна....
Скариди, печени върху солРазпределяме солта на един пласт с приблизителна дебелина 4 милиметра, така че да не се вижда повърхността на тигана.
Изчакваме да се нагорещи солта и полагаме скаридите отгоре....
Пърленки с шарена солЗамесете гладко тесто от маята, брашното, солта и водата. Оставете го да втаса.
От него късайте парчета по 100 г всяко и разтегляйте с ръка. Мажете питките с мазнина и поръсете с шарена сол....
Английска солчервата с английска сол– английската сол се всмуква мощно в червата, създава високо осмотично налагане....