Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Защо да ядем картофи?Защо да ядем картофи?
22 Май
Картофите съдържат нишесте. Минералите, съдържащи се в картофите, оцеляват и при термична обработка. При термичната обработка на картофите се губи само голяма част от витамин С, който се съдържа в тях....
Защо да ядем картофиЗащо да ядем картофи
26 Ноем.
Ако си мислите, че ядейки картофи, не можете да отслабнете, то тогава ще ви изненадаме, като ви кажем, че картофите са изключително полезни при борбата с килограмите, защото в 100 грама сварени картофи се съдържат 82 ккал...
Ядем по-евтини череши, ягоди и картофиЯдем по-евтини череши, ягоди и картофи
21 Май
През пролетта цените на любимите ни ягоди, череши и картофи бележат спад. Нещо повече – по пазарите могат да се намерят и по-евтини оранжерийни краставици и домати....
Защо да ядем къриЗащо да ядем къри
23 Февр.
Както знаем, кърито е част от индийската кухня. Неслучайно индийците живеят много дълго. Тяхната кухня и култура са пълни с полезни билки и подправки. Въпреки че се използва в индийската кухня, кърито е част и от Южноазиатската...
Защо да ядем риба?Защо да ядем риба?
27 Окт.
Специалистите по хранене препоръчват два пъти в седмицата в менюто на всеки човек да има включени различни рибни блюда, било то рибка на скара, риба на фурна или рибени чорби и супи. Страните, които имат природни...
Защо ядем месо?Защо ядем месо?
27 Май
Човекът е всеяден. Дебатът за това кое месо е най-здравословно никога няма да приключи. Месото е най-важният източник на протеини, а освен това има много витамини, особено от група В, минерали, аминокиселини и др....
Защо трябва да хапвате чушки редовно?Защо трябва да хапвате чушки редовно?
04 Окт.
Можете да разчитате на ползата от чушките за здравето си и да ги консумирате целогодишно! Вижте още: - Икономични манджи с чушки от детството; - Как се правят пълнени чушки със сос - ръководство за начинаещи...
Червени чушки - защо са толкова полезниЧервени чушки - защо са толкова полезни
04 Април
Тези многогодишни зеленчукови растения принадлежат на семейство Картофови. Плодът на пипера представлява куха ягода, най-често с издължена или овална форма....
Ето защо лютите чушки удължават животаЕто защо лютите чушки удължават живота
18 Януари
Кое прави лютите чушки такъв мощен здравословен стимулатор? Лютите чушки са тропически храст от рода Capsicum - многогодишно зеленчуково растение от семейство картофови, което се отглежда като едногодишно растение....
Ето защо лютите чушки удължават животаЕто защо лютите чушки удължават живота
27 Ноем.
Лютите чушки са плодове на тропически храсти от рода Capsicum (вж. пипер), които съдържат веществото капсаицин....
Защо да ядем повече авокадо?Защо да ядем повече авокадо?
16 Окт.
Авокадото е плод, богат на мононенаситени мазнини. Човешкото тяло лесно ги преработва в енергия, помага да се абсорбират мазнините от другите храни. Добавяйте авокадо в салати и супи. Така тялото ви ще има защита срещу...
Защо да ядем повече ягоди?Защо да ядем повече ягоди?
16 Май
Ягодите, този чуден дар на майката Природа, са истинско плодово изкушение! Те примамват с апетитния си вид, приятен аромат и неустоим вкус. Неслучайно са основна съставка на едни от най-известните и обичани плодови десерти...
Защо да ядем повече орехи?Защо да ядем повече орехи?
10 Февр.
Орехите са считани за едни от най-здравословните видове ядки заради комбинацията от високо количество витамини, минерали, протеини, здравословни мазнини, фибри и антиоксиданти. Само около 30 грама от тях могат да осигурят...
Защо да ядем листни зеленчуци?Защо да ядем листни зеленчуци?
24 Май
Най-популярните представители на листните зеленчуци са спанак, зеле, маруля, магданоз, киселец, коприва, лапад. Зелените растения са ценен източник на калций. Това важи особено за външните листа на бялокочанното зеле...
Защо да ядем повече киселец?Защо да ядем повече киселец?
01 Май
Повечето от рецептите с киселец, които се откриват, идват от Франция, където растението се използва от векове в народната медицина, както и за приготвянето на супи и яхнии....
Защо да не ядем яйцаЗащо да не ядем яйца
06 Февр.
9
Яйцата са изключително полезни. В жълтъците им се съдържат множество витамини и минерали, а белтъците са източник на незаменими аминокиселини. Освен това се смятат за извор на младостта. Въпреки това веганите се отказват...
Защо трябва да ядем яйца?Защо трябва да ядем яйца?
13 Септ.
1
В последното десетилетие яйцата предизвикаха не един и два спора полезни или не толкова полезни са те. В действителност яйцата са богати на хранителни вещества, включително и на най-важните витамини, минерали и антиоксиданти...
Защо да ядем сурови яйца?Защо да ядем сурови яйца?
11 Юни
Процесът на готвене на яйцата унищожава много от ползите им, от които нашият органи толкова отчаяно се нуждае, тъй като природата на протеините и мазнините се променя, когато е изложена на топлина. Когато се приготвя...
Защо да ядем повече ориз?Защо да ядем повече ориз?
22 Февр.
Голяма част от хората, които искат да се хранят здравословно, минимизират яденето на ориз. Интересен обаче е фактът, че в Азия този продукт се консумира много, но от друга страна, там случаите на затлъстяване са единични...
Защо да ядем повече мандарини?Защо да ядем повече мандарини?
18 Дек.
Мандарините са вечният символ на новата година още от детството ни. Именно сега е сезона им, когато можем да си ги хапваме всеки ден, но освен приятният им вкус, тези плодове имат и множество ползи за нашето здраве. Ако...
Защо да ядем люто?Защо да ядем люто?
04 Дек.
Има много рецепти, в които две основни съставки са чушки чили и шоколад, но те се използват като афродизиак....
Защо да ядем яйца?Защо да ядем яйца?
24 Ноем.
Яйцата се страхотна суперхрана. Проучване показва, че хората, които ядат по 1-2 яйца на ден, намаляват общия прием на калории през деня. Дълго време се смяташе, че яйцата са вредни заради холестерола, но тава не е така...
Защо да ядем праскови?Защо да ядем праскови?
24 Ноем.
В Китай наричат прасковите божествен плод. Прасковата е не само вкусен и сочен плод. Тя е символ на здраве, дълголетие и безсмъртие. Ние познаваме два вида праскови - едните са мъхести, другите са голи и се наричат нектарини...
Защо да ядем спанак?Защо да ядем спанак?
24 Ноем.
Спанакът е чудесна суперхрана, пълна с витамини, нискокалорична и полезна за здравето на човека. С ежедневния си прием осигуряваме на организма протеини, желязо, витамини и минерали. Една от важните причини да ядем...
Защо да ядем ябълки?Защо да ядем ябълки?
24 Ноем.
Ябълките са много полезни за здравето, без значение техния цвят. Богати са на витамини и минерали, съдържат ценни фибри. Има много рецепти с ябълки и не е задължително да се хапват в суров вид. Можем да си приготвим...