Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Задушена лупина с млечен сосПоднесете лупината с млечен сос, поръсена с малко босилек и гарнирана със запържени крутони и накъсано сирене моцарела....
03 Април
Задушена лупина с млечен сосПоднесете лупината с млечен сос, поръсена с малко босилек и гарнирана със запържени крутони и накъсано сирене моцарела....
03 Април
ЛупинаОтглеждане на лупина
Лупината може да се размножи чрез семена и разделяне на туфите, но вторият начин е по-несигурен. Най-добре е да се използват семена за размножаване на лупината....
15 Август
2
Отглеждане на лупинаЛупината представлява красив вид цветя, които наброяват над 200 вида. Те се срещат главно в Северна Америка и Средиземноморието, като у нас най-застъпен е многогодишният вид лупинус полифилус....
03 Юни
Вкусни рецепти с лупинаЕто какво още може да приготвите с лупина:
Солети от лупина
Необходими продукти: 1 ½ -2 ч.ч. брашно от лупина, 100 г брашно от бадеми, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 ч.л. сол, 20-30 г мак, 2 с.л....
16 Април
Здравословни ползи от лупинаЛупината представлява многогодишно растение от семейство бобови. Името и идва от гръцката дума лупус, в превод - вълк. Поради това тя се нарича още вълчи боб.
Растението лупина има над 300 разновидности....
26 Май
Непознатата риба дорадоЗнаете ли какво е дорадо? Научното название е Coryphaena hippurus. Гръцкото название пък е кинегос, което значи ловец. Зад тези странни определения се крие риба, която живее в тропическите и субтропическите райони на света...
13 Септ.
Арония - непознатата лечителкаКогато заговорим за диети и здравословно хранене, неизбежно споменаваме за плодовете и зеленчуците. Всички ние обаче употребяваме и се сещаме за ограничен брой такива, а не обръщаме внимание на още много, и то изключително...
28 Май
Непознатата подправка ШейбаЕто една нетрадиционна рецепта с тази непозната подправка:
Печени говежди /къси/ ребра с кафе и ябълки
2 кг говежди ребра, с кост
1 ч.л. сол
3 ч.л. смес от подправки Шейба /Sheba/
2 с.л. растително масло
1 глава...
13 Окт.
Лупина - пълноценен заместител на животинските мазниниПовечето хора, които се занимават с отглеждането на цветя, са чували за растението лупина....
15 Май
Как се отглежда лупина в градинатаГрижи за лупина
Поливане на лупина
Редовното поливане е важно за лупината, особено в сухите летни дни. Не бива обаче да се преовлажнява, растението не обича това....
13 Септ.
Непознатата филипендула в кулинариятаФилипендулата, известна още като блатен тъжник или брястолистно орехче, е чаровно растение с богата история и присъствие в различни култури.
С нежни цветове, които се люлеят на високи стебла над сложно изрязаните листа...
13 Март
Арарут - непознатата житна култураТази непозната житна култура представлява многогодишно тревисто растение, което доскоро се използваше основно за стопански цели, сгъстител на храна и във фармацевтичната индустрия....
07 Май
Натто - непознатата японска хранаНатто е традиционна изтънчена японска храна. Тя се приготвя от сварени соеви кълнове, ферментирали в естествена закваска. Натто има остър аромат и специфичен вкус, който не се харесват на всеки. Тя може да бъде...
10 Дек.
Брашното от лупина - предимства и кулинарна употребаТрадиционно лупината овкусява ферментирали храни, печива и сосове....
26 Август
Непознатата братовчедка на канелата: КасияМного хора смятат, че касия е друго име на канелата. Въпреки че са свързани, тя е съвсем различна подправка. Член на същото семейство като канелата, касията е с по-силен аромат и съответно е нужно използването на по-малко...
16 Дек.
Ажгон - непознатата съставка на къритоАжгон е едногодишно тревисто растение, чийто семена служат за подправка. Родината му е Южна Индия. Често хората си мислят, че това са семена, но в действителност е плод с много малък размер. Има вкус и мирис, напомнящ...
15 Февр.
Полезните свойства на непознатата тапиокаТапиоката все повече навлиза в нашата кухня. Този вкусен екстракт се получава от растение, което се нарича маниока. Ползва се за приготвяне на много вкусни десерти - пудинг, бонбони и други.
Най-полезната част...
31 Юли
Кулинарен пътеводител: Непознатата ирландска кухняОсновните продукти, които присъстват на масата на ирландците, са били винаги зеленчуците, картофите и сланината, а в крайбрежните райони в допълнение и сьомгата, скумрията и треската. До началото на 17 век, за да...
29 Юни
Непознатата история на шопската салатаШопската салата е емблематична за българската кухня. Една от първите думи, които чужденците научават, е именно трудната за изричане "шопска салата", което по традиция е първото, което опитват, когато дойдат в страната...
01 Ноем.
Непознатите гъби: ТръбенкатаГъбата Тръбенка носи интересно име, което се дължи на специфичната ѝ структура и морфология. Латинското ѝ наименование е Craterellus cornucopiodes, а тя спада към семейство Gomphaceae.
Тази интересна гъба има фуниевидна...
16 Май
Непознатите малини-албиносиНай-използваните и често срещани малини днес са червени на цвят. Не бива обаче да оставате с грешното впечатление, че това е единственият сорт малини. Официално описани вече са около 200 вида в различни нюанси на цветовата...
29 Юли
Непознатите швейцарски сиренаОсвен популярните в цял свят сирена като Ементал и Грюер има и други изискани и вкусни сирена, които се произвеждат в Швейцария.
Сиренето Сбринц се смята за аналог на италианския пармезан. Според швейцарците това...
03 Април
2
Непознатите италиански сиренаВсяка област в Италия се гордее с видовете сирена, които произвежда. Всяко сирене е със свои вкусови особености и метод на производство.
Но едно от сирената се произвежда по наистина специфичен начин - това е Убриако...
30 Март
Непознатите френски сиренаФренските сирена са много повече от популярните в цял свят Бри, Камабер и Рокфор. Всяка провинция произвежда свои сирена, но някои от тях са популярни в цяла Франция.
Сиренето Реблошон, което се произвежда в...
24 Март