Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Задушена лупина с млечен сосЗадушена лупина с млечен сос
03 Април
Поднесете лупината с млечен сос, поръсена с малко босилек и гарнирана със запържени крутони и накъсано сирене моцарела....
Задушена лупина с млечен сосЗадушена лупина с млечен сос
03 Април
Поднесете лупината с млечен сос, поръсена с малко босилек и гарнирана със запържени крутони и накъсано сирене моцарела....
ЛупинаЛупина
15 Август
2
Отглеждане на лупина Лупината може да се размножи чрез семена и разделяне на туфите, но вторият начин е по-несигурен. Най-добре е да се използват семена за размножаване на лупината....
Отглеждане на лупинаОтглеждане на лупина
03 Юни
Лупината представлява красив вид цветя, които наброяват над 200 вида. Те се срещат главно в Северна Америка и Средиземноморието, като у нас най-застъпен е многогодишният вид лупинус полифилус....
Вкусни рецепти с лупинаВкусни рецепти с лупина
16 Април
Ето какво още може да приготвите с лупина: Солети от лупина Необходими продукти: 1 ½ -2 ч.ч. брашно от лупина, 100 г брашно от бадеми, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 ч.л. сол, 20-30 г мак, 2 с.л....
Здравословни ползи от лупинаЗдравословни ползи от лупина
26 Май
Лупината представлява многогодишно растение от семейство бобови. Името и идва от гръцката дума лупус, в превод - вълк. Поради това тя се нарича още вълчи боб. Растението лупина има над 300 разновидности....
Непознатата риба дорадоНепознатата риба дорадо
13 Септ.
Знаете ли какво е дорадо? Научното название е Coryphaena hippurus. Гръцкото название пък е кинегос, което значи ловец. Зад тези странни определения се крие риба, която живее в тропическите и субтропическите райони на света...
Арония - непознатата лечителкаАрония - непознатата лечителка
28 Май
Когато заговорим за диети и здравословно хранене, неизбежно споменаваме за плодовете и зеленчуците. Всички ние обаче употребяваме и се сещаме за ограничен брой такива, а не обръщаме внимание на още много, и то изключително...
Непознатата подправка ШейбаНепознатата подправка Шейба
13 Окт.
Ето една нетрадиционна рецепта с тази непозната подправка: Печени говежди /къси/ ребра с кафе и ябълки 2 кг говежди ребра, с кост 1 ч.л. сол 3 ч.л. смес от подправки Шейба /Sheba/ 2 с.л. растително масло 1 глава...
Лупина - пълноценен заместител на животинските мазниниЛупина - пълноценен заместител на животинските мазнини
15 Май
Повечето хора, които се занимават с отглеждането на цветя, са чували за растението лупина....
Как се отглежда лупина в градинатаКак се отглежда лупина в градината
13 Септ.
Грижи за лупина Поливане на лупина Редовното поливане е важно за лупината, особено в сухите летни дни. Не бива обаче да се преовлажнява, растението не обича това....
Непознатата филипендула в кулинариятаНепознатата филипендула в кулинарията
13 Март
Филипендулата, известна още като блатен тъжник или брястолистно орехче, е чаровно растение с богата история и присъствие в различни култури. С нежни цветове, които се люлеят на високи стебла над сложно изрязаните листа...
Арарут - непознатата житна култураАрарут - непознатата житна култура
07 Май
Тази непозната житна култура представлява многогодишно тревисто растение, което доскоро се използваше основно за стопански цели, сгъстител на храна и във фармацевтичната индустрия....
Натто - непознатата японска хранаНатто - непознатата японска храна
10 Дек.
Натто е традиционна изтънчена японска храна. Тя се приготвя от сварени соеви кълнове, ферментирали в естествена закваска. Натто има остър аромат и специфичен вкус, който не се харесват на всеки. Тя може да бъде...
Брашното от лупина - предимства и кулинарна употребаБрашното от лупина - предимства и кулинарна употреба
26 Август
Традиционно лупината овкусява ферментирали храни, печива и сосове....
Непознатата братовчедка на канелата: КасияНепознатата братовчедка на канелата: Касия
16 Дек.
Много хора смятат, че касия е друго име на канелата. Въпреки че са свързани, тя е съвсем различна подправка. Член на същото семейство като канелата, касията е с по-силен аромат и съответно е нужно използването на по-малко...
Ажгон - непознатата съставка на къритоАжгон - непознатата съставка на кърито
15 Февр.
Ажгон е едногодишно тревисто растение, чийто семена служат за подправка. Родината му е Южна Индия. Често хората си мислят, че това са семена, но в действителност е плод с много малък размер. Има вкус и мирис, напомнящ...
Полезните свойства на непознатата тапиокаПолезните свойства на непознатата тапиока
31 Юли
Тапиоката все повече навлиза в нашата кухня. Този вкусен екстракт се получава от растение, което се нарича маниока. Ползва се за приготвяне на много вкусни десерти - пудинг, бонбони и други. Най-полезната част...
Кулинарен пътеводител: Непознатата ирландска кухняКулинарен пътеводител: Непознатата ирландска кухня
29 Юни
Основните продукти, които присъстват на масата на ирландците, са били винаги зеленчуците, картофите и сланината, а в крайбрежните райони в допълнение и сьомгата, скумрията и треската. До началото на 17 век, за да...
Непознатата история на шопската салатаНепознатата история на шопската салата
01 Ноем.
Шопската салата е емблематична за българската кухня. Една от първите думи, които чужденците научават, е именно трудната за изричане "шопска салата", което по традиция е първото, което опитват, когато дойдат в страната...
Непознатите гъби: ТръбенкатаНепознатите гъби: Тръбенката
16 Май
Гъбата Тръбенка носи интересно име, което се дължи на специфичната ѝ структура и морфология. Латинското ѝ наименование е Craterellus cornucopiodes, а тя спада към семейство Gomphaceae. Тази интересна гъба има фуниевидна...
Непознатите малини-албиносиНепознатите малини-албиноси
29 Юли
Най-използваните и често срещани малини днес са червени на цвят. Не бива обаче да оставате с грешното впечатление, че това е единственият сорт малини. Официално описани вече са около 200 вида в различни нюанси на цветовата...
Непознатите швейцарски сиренаНепознатите швейцарски сирена
03 Април
2
Освен популярните в цял свят сирена като Ементал и Грюер има и други изискани и вкусни сирена, които се произвеждат в Швейцария. Сиренето Сбринц се смята за аналог на италианския пармезан. Според швейцарците това...
Непознатите италиански сиренаНепознатите италиански сирена
30 Март
Всяка област в Италия се гордее с видовете сирена, които произвежда. Всяко сирене е със свои вкусови особености и метод на производство. Но едно от сирената се произвежда по наистина специфичен начин - това е Убриако...
Непознатите френски сиренаНепознатите френски сирена
24 Март
Френските сирена са много повече от популярните в цял свят Бри, Камабер и Рокфор. Всяка провинция произвежда свои сирена, но някои от тях са популярни в цяла Франция. Сиренето Реблошон, което се произвежда в...