Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Повече праз, по-малко холестеролПраз лукът е почитан през годините от много цивилизации, включително и в Древен Рим и Древна Гърция. Те приемали зеленчука като олицетворение на своята мистичност и сила. За разлика от тях в Уелс са приели праза за...
30 Април
2
Вкусни постни манджи с празФранцузите считат вкуса на праза за изтънчен и неслучайно той е главна съставка в тяхната основа за супи и зеленчукови ястия, наречена мирпоа - праз/лук, моркови и целина. За щастие вкусният праз може да се намери...
25 Март
Какво да сготвя с праз?Празът е една от основните храни на българина и е неизменна съставка в почти всяко ястие. Може да се намери почти през цялата година, но е най-популярен от ноември до април.
Празът бил използван още в Древна Месопотамия...
07 Февр.
Как да си замразим празСтудено е, а на нас ни се иска да похапнем от всичко и да излизаме колкото се може по-рядко. Разбира се, задълженията не ни позволяват да се отпуснем чак толкова, но пък през отминалите празници имахме удоволствието да...
17 Януари
Праз лук - много полезен зеленчук!Често домакините се чудят какво да сготвят за вечеря. Зеленчукови ястия, пиле, риба, кюфтета и зърнените храни са най-често консумираните. Карфиол, праз лук, спанак и зеле са готвят най-често – пържени...
28 Май
Праз лук срещу полови проблемиНаред с чесъна и лука, празът със своите сулфиди проявява широкоспектърно действие.
Предотвратява растежа на микробите, възпрепятства възникването на рака, спира образуването на вредни радикали, предотвратява възпалителните...
29 Април
Как се задушава праз?Празът е подходящ за много ястия - както месни, така и безмесни, тестени и други. В повечето от тях е нужно той да бъде задушен, тогава ароматът му става по-наситен.
За да задушим праз, е необходимо първо да бъде измит...
17 Януари
Как се съхранява праз?Праз лукът е много разпространен в нашата страна и намира приложение в редица рецепти. Празът е изключително ценен източник на витамин А и С, минерали и други полезни вещества. За да се наслаждавате на ползите и вкуса...
31 Окт.
Вкусотийки с праз за жълти стотинкиКогато настъпва есента, започваме леко да се натъжаваме, защото ще забравим за слънчевите селски домати от домашната ни градина, за свежите краставици, домашно отгледания пипер и какво ли още не. Но не е нужно да се натъжавате...
13 Ноем.
Тънкости при готвенето на праз лукПразът може да използвате в много и най-различни ястия. Той е заместител на лука и може да се консумира сготвен или суров. Всяка част от праз лука може да се яде, но повечето хора обичат най-много бялата част от корена...
10 Април
Засаждане и отглеждане на праз в градинатаПразът (Allium porrum на латински) е популярен зеленчук, който често се засажда в домашните градини. Този вид лук е труден за отглеждане. Основното му изискване е да създадете най-добрите условия за отглеждане на растението...
06 Април
Вегетарианско царство: Икономични и вкусни кюфтета от празНадали има българска домакиня, която да не знае да приготвя яхния от кюфтета с бял или с червен сос, пържени, печени или на скара, които наистина са много обичани от малки и големи.
Въпреки това е ясно, че колкото...
08 Дек.
Зимните салати с праз - постни и страшно апетитни!Праз има навсякъде по пазари и магазини, което ни и вдъхнови да ви предложим рецепти за салата с праз. За да бъде още по-вкусна салатката, към нея сме добавили и люти чушлета.
Тези, които не обичат люто, просто няма да...
15 Януари
Как по-дълго да съхраним праз?Празът има важно място сред малкото зимни зеленчуци, които се консумират в прясно състояние, защото има висока хранителна стойност и е първокачествен източник на витамини и микроелементи.
Той се прибира в късната есен...
14 Окт.
Праз плакияЗадушавате нарязания на ситно лук в 1 к.ч. вода, докато омекне. Наливате олиото, позапържвате лука, отстранявате тенджерата от огъня, слагате червения пипер, разбърквате добре и връщате отново на огъня. Слагате праза, който...
04 Дек.
1
Праз манджаПочистете хубаво праза, отстранете зелената част. Бялата част се нарязва на парчета с дължина около 3 см и се сварява до омекване.
Сварения праз внимателно се се изважда от бульона и се слага в дълбока чиния.
Загрейте...
03 Окт.
1
Праз фрикасеПразът се почиства, нарязва се на ситно и леко се посолява.
Задушава се в 3 супени лъжици растително масло.
Като омекне, се наръсва с брашното и се разбърква.
Постепенно се прибавя зеленчуков бульон до желаната гъстота...
01 Април
Пълнен празПраза нарежете на парчета, дълги около 10 см. Отрежете с остър нож от едната страна и внимателно отделете люспите, така че да си станат цилиндърчета.
Сварете на пара за няколко минути цилиндърчетата.
В купа настържете...
15 Февр.
Пържен празВнимателно почистете праза. Махнете най-горните листа.
Срежете до на две по дължина, а после и на ситни получкръгчета. Посолете го и го намачкайте с ръка.
Загрейте олиото. Добавете праза и пържете 7-8 минути на силен...
07 Януари
Паниран празПразът се почиства, нарязва се на едри парчета и се сварява до омекване.
Отцежда се от водата. Всяко парче се овалва в яйце, галета и отново в яйце и галета.
Изпържва се в загрято олио до златисто. Панираният праз...
26 Март
Паниран празИзчистваме и нарязваме праза на парчета с дължина 5 см, без листата.
Бланшираме го във вряща подсолена вода. Отцеждаме го и внимаваме да запазим целостта на резените.
Разбъркваме брашното с яйцата и млякото, целим...
12 Април
Вкусни салати с праз за повече здраве през зиматаПрез зимата пресните зеленчуци са много малко, а дори и да ги има по магазините, на повечето вкуса и полезните качества обикновено са доста далеч от тези на зеленчуците през лятото. Но точно през зимата ние се нуждаем най-много...
31 Януари
Кашник с празИзмивате картофите и ги сварявате цели. Обелвате ги и намачквате. Нарязвате праза на кръгчета и го размесвате с картофите.
В отделен съд сгорещявате олиото. Поръсвате с червения пипер и го изсипвате при картофите. Разбърквате...
05 Дек.
Пита с празЗамесете от горните продукти + 3 с.л. вода гладко тесто. Оставете го за кратко на студено. През това време задушете нарязания ситно праз в маслото за около 20 минути. От време на време го разбърквайте.
Щом го свалите...
09 Окт.
6
Мусака с празСмелете месото с лука и целината. Задушете каймата с маста, разбърквайки непрекъснато.
Прибавете нарязания на ситно праз, поръсете с черен пипер и продължете да задушавате на тих огън в похлупен съд, докато празът омекне...
24 Окт.