Gotvach.bg»Кулинарна мрежа»Yordanka Kovacheva»Моите форумни постове

Моите форумни постове

Yordanka KovachevaЛипсват ли ви ресторантите и заведенията?
Въпреки, че обожавам домашно приготвената храна и обичам да готвя, все пак ресторантите и заведенията ми липсват и то много. Това се дължи на факта, че когато излизаме навън, то не е предимно, защото трябва да се нахраним, а и защото се събираме с приятели и си прекарваме добре, смеем се и се забавляваме докато и междувременно похапваме нещо вкусно и си казваме "наздраве".Нищо не може да замени физическият контакт, както и разнообразието в ежедневието ни, когато излезем и седнем с приятели на маса. Другото ,което също е важно, е че така си почиваме малко от домакинските задължения- досадното миене на съдове, сервиране и отсервиране и т.н. ..,което дори и да ни е приятно да вършим, в един момент натежава и омръзва, когато няма разнообразие и почивка.
Yordanka KovachevaЗащо брашното се пресява с бакпулвера?
Доколкото аз разбирам въпроса ви, става дума, че не разбирате защо бакпувера трябва да се пресява заедно с брашното. Честно да си кажа, не съм експерт, но моето виждане ,е че това се прави, за да се разпредели по- равномерно в сместта набухвателя. Ако той се добави наведнъж на купчинка, то колкото и добре да бъркаме, трудно ще го разпределим равномерно, още повече че при кексовите теста и изобщо смеси съдържащи химичен набухвател като бакпулвер, дълго и интензивно бъркане или разбиване не е препоръчително. От тази гледна точка, пресявайки набухвателя с брашното и разбърквайки плавно с минимални движения ще успеем да интегрираме сухата смес и резултата ще е по- добър. Другата причина вероятно е това, че при солени и сладки изделия с бакпулвер, винаги се смесват първо течните съставки и накрая се добавят сухите, а ако те са смесени е по- удачно. Това обаче не важи при содата, която има нужда от киселина, за да се активира и затова се слага в кисело мляко, лимонов сок или оцет, за да шупне. Тоест содата бикарбонат не е нужно да се пресява в брашното, но бакпулвера да. Мое мнение Дано съм била полезна.
Yordanka KovachevaЗащо брашното се пресява с бакпулвера?
Това ми е ясно, но не знам за какви бучки става въпрос.. Аз ползвам бакпулвер, който е на много фин прах,частиците му са също като на брашното, тъй че нищо не остава в ситото. Ако вашият става на бучки дали няма да се получи ако ги втриете с пръсти? Или ако не става, просто си го добавяйте отделно, като смесите с брашното след като сте го пресяли. Относно въпроса защо е нужно да се пресяват заедно мисля, че се опитах да ви отговоря в предния си коментар
Yordanka KovachevaЗа или против почистването на гъби?
И аз съм чувала за този метод с брашното, но честно казано не съм го пробвала. На мнение съм, че гъби не се мият, (това е и препоръка на най- добрите готвачи), не само защото поемат супер много вода, но и стават безвкусни. Ако се правят на супи или сосове ок, не е чак такъв проблем, но ако ще сотираш или запържваш гъби и те са напоени с вода става пълен провал. Вместо да се запечатат и добият загар те започват да се варят във течността, която са отделили. Същото се получава и ако огъня е по- слаб от необходимото. Целта е да останат крехки и сочни, а не свити и жилави. Затова най- добре е да се белят ако говорим за печурки и подобни на тях. Иначе има такива, които не могат да се белят, примерно пачи крак, кладница... Тях и аз понякога за бързо ги премивам, но никога не накисвам (строго забранено ))Такива трябва да се бършат с влажна чиста кърпа или със спец. ножче с четчица пригодено точно за гъби. Играчка си е, верно, но така или иначе в домашни условия не правим огромни количества. По ресторантите естествено, че не си играят да правят това и прилагат по- бързи методи. Доколко са добри, не знам. Нека всеки да процедира, както му харесва и му е удобно
Yordanka KovachevaКупувате ли ягоди или зелена салата през януари?
Здравейте. По принцип избягвам да купувам плодове и зеленчуци, когато не им е сезона, защото са безвкусни. Понякога обаче се налага, защото искам да приготвя дадено ястие, в което присъстват и нямам друг избор освен да рискувам. Точно вчера си взех ягоди и за моя изненада бяха сладки и вкусни, но много твърди и цветът им отвътре чисто бял. Много странно. Определено си предпочитам продуктите, когато им е сезона.
Yordanka KovachevaКупувате ли ягоди или зелена салата през януари?
За марулите и изобщо зелените салати се знае, че когато се хапват на гладно могат да предизвикат такива стомашни смущения. Това се получава при по- чувствителни стомаси, независимо от сезона през който сте купули зеленчука. Хапвайте зелената салата в комбинация с друго мезе или като гарнитура към основно ястие, така е по- малко вероятно да ви заболи стомаха.
Yordanka KovachevaКачество на снимките
Здравейте. Аз снимам и качвам снимките директно с телефона и са сравнително добри. Би трябвало с фотоапарат качеството да е много по- добро отколкото с телефон, но зависи и от самия апарат.
Yordanka KovachevaМоже ли да се готви без мазнина в мултикукър?
Много зависи от вида и марката мултикукър,както и от самото ястие, което приготвяте. Има такива, които готвят без мазнина или с минимални количества, но има и такива, при които е нужна задължително. В упътването на всеки би трябвало да си пише.
Yordanka KovachevaОт какво изкарвате най-много точки?
Здравейте. Самият факт, че има толкова много потребители, които трупат точки и постоянно взимат награди доказва, че има как да се събират точки. Именно това трябва да ви мотивира Успех!
Yordanka KovachevaИнтересни идеи и рецепти за мултикукър
Уточнете за каква марка и модел става въпрос. Мултикукъри има много и всеки е различен по функции, топлинна мощност, мощност на мотора, вместимост на каната/съда, със и без везна и т.н.
Yordanka KovachevaТърся рецептата на тази торта
Здравей Ваня. От описанието, което даваш тази торта много ми прича на Трес Лечес. (На испански- Три Млека) Потърси във Гугъл, напиши името и по снимките виж дали е същата. Тя е като реване, но напоена с мляко и цвета и е бял. Сега си спомням смътно, че и аз в Македония срещах такава в Скопие в сладкарничките по центъра, но не и дойде реда да я опитам.
Yordanka KovachevaТърся рецептата на тази торта
Сега видях, че и тук в сайта Готвач. бг има рецепта и то хубава за Трес Лечес, но незнам дали от тази снимка ще се види добре. Разгледай и в гугъл.
Yordanka KovachevaСплескване на питката след изпичане?
Здравейте. Какъв набухвател ползвате?
Yordanka KovachevaБез кой кухненски помощник не можете?
Кухненският ми робот Thermomix TM5.Реже, мели, пасира, готви, разбива, меси тесто.
Yordanka KovachevaКупувате ли био зеленчуци и плодове?
Аз честно казано изобщо им нямам доверие, че са наистина био, затова не купувам.
Yordanka KovachevaКак да почистя калмари?
Здравейте. Аз бих искала да се намеся, защото не съм съгласна с някои неща, които г- жа Душева съветва. С това не искам да кажа, че казаното от нея е 100% грешно, а просто да отбележа и моят начин на обработване на калмарите , който е различен от нейния. Първо- никога ама никога не беля кожата- няма нужда. Тя е толкова фина и носи характерната шарка на калмара, както и запазва формата му по- добре. Единствено ако е някой гигантски калмар- може да се обели. Второ- калмара трябва да се почисти от вътрешностите-това е най- важното.Изстръгва се главичката с пипалцата и от нея се изрязват с ножица двете очички разположени в страните - те се виждат. Изстръгва се, издърпва се гръбнака- прозрачна, твърда, подобна на платмаса пръчица в средата.После-някои за по- лесно го обръщат наобратно и така изчистват всички вътрешности от тубичката. Аз мушкам два пръста и така изваждам всичко. После измивам добре. И това е. Другото важно- при приготвянето на морския дар абсурд да варите толкова малко време. Ако печете или пържите- да, и 3 минути са много и задължително на силен огън, но при варенето се иска слаб огън и по-дълго време.
Yordanka KovachevaСъстезания за потребителите?
Здравейте Харесва ми идеята за седмични и месечни състезания, би било много интересно и забавно, както и стимулиращо .Например "най -добра рецепта за седмицата",или "сготви рецепта без снимка и приложи своята" или нещо подобно. И без това има много хубави рецепти без снимки и така ще сме в помощ на сайта, за да не се налага те да слагат такива понякога (не че не са хубави тяхните, напротив) Сега това ми дойде на ум набързо, но могат да се измислят интересни неща А що се отнася до отборни състезания, делене на групи... Там незнам честно казано, защото да не стане така, че вместо да сближи потребителите, да се получи обратното.
Yordanka KovachevaБактерии по дъски за рязане?
Момичета, дървените дъски за рязане са тези които събират бактерии, микроби и т.н., пластмасовите не. Именно затова в професионалните среди дъски от дърво са забранени, поне в Испания знам със сигурност, че е така. В обикновенните домакинства все още се ползват, макар да не би трябвало, но там вече няма как да бъде контролирано. Различните цветове на пластмасовите са с цел да не се режат безразборно всякакви продукти на една и съща дъска. Например бялата е за хляб, червена за месо, зелена за зеленчуци.... Ако не се бъркам май така беше