Форумните Постове на Йорданка Ковачева

  • Йорданка КовачеваЗа или против почистването на гъби?И аз съм чувала за този метод с брашното, но честно казано не съм го пробвала. На мнение съм, че гъби не се мият, (това е и препоръка на най- добрите готвачи), не само защото поемат супер много вода, но и стават безвкусни. Ако се правят на супи или сосове ок, не е чак такъв проблем, но ако ще сотираш или запържваш гъби и те са напоени с вода става пълен провал. Вместо да се запечатат и добият загар те започват да се варят във течността, която са отделили. Същото се получава и ако огъня е по- слаб от необходимото. Целта е да останат крехки и сочни, а не свити и жилави. Затова най- добре е да се белят ако говорим за печурки и подобни на тях. Иначе има такива, които не могат да се белят, примерно пачи крак, кладница... Тях и аз понякога за бързо ги премивам, но никога не накисвам (строго забранено ))Такива трябва да се бършат с влажна чиста кърпа или със спец. ножче с четчица пригодено точно за гъби. Играчка си е, верно, но така или иначе в домашни условия не правим огромни количества. По ресторантите естествено, че не си играят да правят това и прилагат по- бързи методи. Доколко са добри, не знам. Нека всеки да процедира, както му харесва и му е удобно
  • Йорданка КовачеваКупувате ли ягоди или зелена салата през януари?Здравейте. По принцип избягвам да купувам плодове и зеленчуци, когато не им е сезона, защото са безвкусни. Понякога обаче се налага, защото искам да приготвя дадено ястие, в което присъстват и нямам друг избор освен да рискувам. Точно вчера си взех ягоди и за моя изненада бяха сладки и вкусни, но много твърди и цветът им отвътре чисто бял. Много странно. Определено си предпочитам продуктите, когато им е сезона.
  • Йорданка КовачеваКупувате ли ягоди или зелена салата през януари?За марулите и изобщо зелените салати се знае, че когато се хапват на гладно могат да предизвикат такива стомашни смущения. Това се получава при по- чувствителни стомаси, независимо от сезона през който сте купули зеленчука. Хапвайте зелената салата в комбинация с друго мезе или като гарнитура към основно ястие, така е по- малко вероятно да ви заболи стомаха.
  • Йорданка КовачеваКачество на снимкитеЗдравейте. Аз снимам и качвам снимките директно с телефона и са сравнително добри. Би трябвало с фотоапарат качеството да е много по- добро отколкото с телефон, но зависи и от самия апарат.
  • Йорданка КовачеваМоже ли да се готви без мазнина в мултикукър?Много зависи от вида и марката мултикукър,както и от самото ястие, което приготвяте. Има такива, които готвят без мазнина или с минимални количества, но има и такива, при които е нужна задължително. В упътването на всеки би трябвало да си пише.
  • Йорданка КовачеваОт какво изкарвате най-много точки?Здравейте. Самият факт, че има толкова много потребители, които трупат точки и постоянно взимат награди доказва, че има как да се събират точки. Именно това трябва да ви мотивира Успех!
  • Йорданка КовачеваИнтересни идеи и рецепти за мултикукърУточнете за каква марка и модел става въпрос. Мултикукъри има много и всеки е различен по функции, топлинна мощност, мощност на мотора, вместимост на каната/съда, със и без везна и т.н.
  • Йорданка КовачеваТърся рецептата на тази тортаЗдравей Ваня. От описанието, което даваш тази торта много ми прича на Трес Лечес. (На испански- Три Млека) Потърси във Гугъл, напиши името и по снимките виж дали е същата. Тя е като реване, но напоена с мляко и цвета и е бял. Сега си спомням смътно, че и аз в Македония срещах такава в Скопие в сладкарничките по центъра, но не и дойде реда да я опитам.
  • Йорданка КовачеваТърся рецептата на тази тортаСега видях, че и тук в сайта Готвач. бг има рецепта и то хубава за Трес Лечес, но незнам дали от тази снимка ще се види добре. Разгледай и в гугъл.
  • Йорданка КовачеваСплескване на питката след изпичане?Здравейте. Какъв набухвател ползвате?
  • Йорданка КовачеваБез кой кухненски помощник не можете?Кухненският ми робот Thermomix TM5.Реже, мели, пасира, готви, разбива, меси тесто.
  • Йорданка КовачеваКупувате ли био зеленчуци и плодове?Аз честно казано изобщо им нямам доверие, че са наистина био, затова не купувам.
  • Йорданка КовачеваКак да почистя калмари?Здравейте. Аз бих искала да се намеся, защото не съм съгласна с някои неща, които г- жа Душева съветва. С това не искам да кажа, че казаното от нея е 100% грешно, а просто да отбележа и моят начин на обработване на калмарите , който е различен от нейния. Първо- никога ама никога не беля кожата- няма нужда. Тя е толкова фина и носи характерната шарка на калмара, както и запазва формата му по- добре. Единствено ако е някой гигантски калмар- може да се обели. Второ- калмара трябва да се почисти от вътрешностите-това е най- важното.Изстръгва се главичката с пипалцата и от нея се изрязват с ножица двете очички разположени в страните - те се виждат. Изстръгва се, издърпва се гръбнака- прозрачна, твърда, подобна на платмаса пръчица в средата.После-някои за по- лесно го обръщат наобратно и така изчистват всички вътрешности от тубичката. Аз мушкам два пръста и така изваждам всичко. После измивам добре. И това е. Другото важно- при приготвянето на морския дар абсурд да варите толкова малко време. Ако печете или пържите- да, и 3 минути са много и задължително на силен огън, но при варенето се иска слаб огън и по-дълго време.
  • Йорданка КовачеваСъстезания за потребителите?Здравейте Харесва ми идеята за седмични и месечни състезания, би било много интересно и забавно, както и стимулиращо .Например "най -добра рецепта за седмицата",или "сготви рецепта без снимка и приложи своята" или нещо подобно. И без това има много хубави рецепти без снимки и така ще сме в помощ на сайта, за да не се налага те да слагат такива понякога (не че не са хубави тяхните, напротив) Сега това ми дойде на ум набързо, но могат да се измислят интересни неща А що се отнася до отборни състезания, делене на групи... Там незнам честно казано, защото да не стане така, че вместо да сближи потребителите, да се получи обратното.
  • Йорданка КовачеваБактерии по дъски за рязане?Момичета, дървените дъски за рязане са тези които събират бактерии, микроби и т.н., пластмасовите не. Именно затова в професионалните среди дъски от дърво са забранени, поне в Испания знам със сигурност, че е така. В обикновенните домакинства все още се ползват, макар да не би трябвало, но там вече няма как да бъде контролирано. Различните цветове на пластмасовите са с цел да не се режат безразборно всякакви продукти на една и съща дъска. Например бялата е за хляб, червена за месо, зелена за зеленчуци.... Ако не се бъркам май така беше
  • Йорданка КовачеваГледам и не вярвам на очите си!Наистина много жалко. Човешката глупост край няма. Все ще се намерят хора с нечисти намерения, за да опорочават нещо хубаво създадено, като този сайт. Всичко е заради играта според мен, всеки се стреми към добър рейтинг и трупане на точки и е готов на всичко, за да се докопа... Оттам идват всевъзможните буламачи (с извинение) които за ядене не стават ,а камоли за представяне пред други хора. Другото е гордостта на такива, които не търпят да им се каже нещо и няма как да водиш нормален диалог, защото веднага тръгват с рогата напред. Играта сама по себе си е прекрасна иначе и е интересно и стимулиращо, но само ако всеки играе справедливо и честно и печели точки, докато е полезен на другите с нещо качествено и добро, а не с каквото и да е, само точки да има. Мисля че трябва да има повече контрол за одобряване на рецептите и също така да не се допускат повече рецепти без снимка или такива със снимка на купено от магазина ястие, сладкиш или бонбони, които в повечето случай си личат от километри. Така всеки може, но не е там работата, идеята е да се забавляваме докато готвим, да коментираме, да обменяме опит, както ти се изрази, а те точките ще си дойдат, но спечелени с труд, а не с хитруване е много по -удовлетворяващо, затова се чудя на хитреците, не ги ли е срам малко и как се чувстват. Удовлетворени? Съмнявам се.. Що се отнася до отмъщенията, напоследък се начетох на доста такива положения и е срамно големи хора да действат по такъв начин. На мен също ми се е случвало да ми свалят рейтинга по такъв начин и то някой си без име, а с току що направен профил вместо име, написан телефонен номер. Много тъпо. Други пък не се и крият.. Не трябва така! Радвам се, че и има виждащи и мислещи хора като теб тук, които да повдигнат тези въпроси.
  • Йорданка КовачеваГледам и не вярвам на очите си!Моите адмирации, Миме! Напълно споделям думите ти!
  • Йорданка КовачеваКак да премахнем миризмата на Чесъна?Откъде по- точно искате да го убиете? Първо, ако вие е неприятен и силен аромата му вътре в ястието просто го избягвайте или слагайте по- малко, за да не ви е толкова силен. Второ- ако говорите за премахване на миризмата от пръстите след като сте го кълцали за дресинг или някое ястие, има много прост и безотказан метод за отмирисване на ръцете: Взимате нож или друг прибор ,метален задължително. Пускате кранчето на чешмата и под течащата вода прокарвате пръсти два три пъти по метала, ако ползвате нож разбира се го правите по широката част, а не по острието ))) и от миризма на чесън не остава и следа по ръцете! Пробвайте и споделете!