Gotvach.bg»Кулинарна мрежа»Adriyana - Adi»Моите форумни теми

Моите форумни теми

Adriyana - AdiКолко да стерилизираме боба в консерви?
Сварих миналогодишен боб с цел да не престоява прекалено много. Стерилизирах го 3 часа. Запечатан, поел въздух и пак вкиснал... беше като газиран. Вие колко време стерилизирате?
Adriyana - AdiЗнаете ли как да калите стъклените и порцелановите си съдове?
Много лесно - с изваряване на бавен огън. Стара и вечна рецепта! - Чисто новите съдове ги накисвате с вода и ги слагате на слаб огън да заврат и да се доварят още поне 40-тина минути. След това може спокойно да ги тествате по мъжа си
Adriyana - AdiХаванче или преса за чесън да ползвам?
Имам усещането, че етеричните масла от чесъна се загубват по стените на съдовете. Имате ли предложения как да съхраним свойствата му максимално и въпреки това да е перфектно обработен?
Adriyana - AdiЗнаете ли как да направите старата си очукана тенджера в незалепваща незаменима помощница?
Отговора е твърде лесен! - Със Сол! Да, загрявате тенджерата на слаб котлон и посипвате обилно със сериозен слой сол. Хубаво го разхождате по дъното и стените и готово!
Adriyana - AdiИзползвате ли центрофуга за зеленчуци?
Нещо толкова просто, което спестява много нерви и време в дебнене на марулята да се отцеди, магданоза да изсъхне още малко за фризера и спанака да се отърси от цялата вода. Струва по-малко от 10лв., а се изплаща бързо особено за зеленоядците Който не се е снабдил с това е време да го направи
Adriyana - AdiМиксер със таймсейвър №1!
Незаменим помощник за любителите сладкари! Аз ползвам такъв, който може да се откачи от стойката, 450 вата и съм супер доволна от времето, което ми спестява. А вие?
Adriyana - AdiЗащо се трият коментари, когато са конкретно зададени към състава на ястията
Давам пример: в рецептата пише "сметана", никъде в начина на приготвяне не е подсказано какъв тип е тя, но при въпроса "течна" или заквасена, се отхвърля с обяснение "НЕ Е ПО ТЕМАТА". Кое тогава би било по темата?
Adriyana - AdiШоколад с мента - класика или отживелица?
Шоколадът с мента съществува от почти момента, в който шоколада става познат за света. Според мен обаче, вече е леко банален, а много го харесвам. Ще се радвам да споделите опита си с разнообразяването му.
Adriyana - AdiПредстои Тодоровден. Какво да приготвим за конския празник?
Може би ще намерим предложения за морковени специалитети? Очаквам с нетърпение Дайте традиционни рецепти за Тодоровден
Adriyana - AdiС какво сладко изкушение да се почерпим за 3-ти март?
За всеки празник има по някой характерен десерт, а за най-важният в историята ни- нашето Освобождение не намерих нищо характерно. Имате ли предложения?
Adriyana - AdiДайте рецепти с Амарант
Амарант, както и редица други зърнени култури се вари в съотношение с вода 1:2.5, а времето, необходимо за пълното му сваряване, е приблизително 25 минути. Споделете хубава рецепта с амарант, ако сте приготвяли.
Adriyana - AdiЗа какво помагат Маковите семена...
Освен за поръска на печива и сладкиши маковите семена са и лечебни. Смесете стрити макови семена с вода. Получава се бяла течност, която се нарича маково мляко. Пие се в големи дози и е ефикасно лечебно средство при хемороиди и здравословни проблеми на храносмилателната система. Стрийте маковите семена и ги смесете с мед – помага при проблеми с черния и белия дроб, глисти, облекчава стомашно-чревните болки. Вие за какво точно ги изпилзвате?
Adriyana - AdiДайте изпитана рецепта за КВАС?
Правите ли хляб с квас и и матели изпитана рецепта за самия квас?
Adriyana - AdiПолзвате ли Газова горелка?
Имате ли горелка, с която да приготвяте крем брюле например? Откъде мога да си купя. Някакви съвети за марка, цена?
Adriyana - AdiС какви ястия комбинирате шампанско?
Освен на Нова година за наздравицата, купувате ли шампанско за някой ястия и какви са те, ако е така?
Adriyana - AdiПодправката НИГЕЛА
Подправката нигела, позната още като черен кимион или полска челебитка, са семената на едногодишно тревисто растение, което произхожда от южна Азия. Заради красивите си сини цветове нигелата се отглежда и като декоративно цвете. Семената имат пикантен аромат, който напомня лук и леко гочив вкус на ядки с пиперлив оттенък. Използват се като подправка за всякакъв вид яхнии, за поръсване на хлябове и солени бисквити, за салати, а също и за сладкиши и ликьори. Някой ползвал ли я е ?
Adriyana - AdiЗа какво се ползва подправката Галангал?
Виждала съм я в магазин, но не знам за какво се ползва - споделете вашия опит
Adriyana - AdiЯли ли сте гълъб и готвили ли сте?
Аз не съм но наскоро ми зададоха тоя въпрос и ми поискаха рецепта