Може да ви се струва странно, но приготвянето на конопено мляко е полезна и здравословна практика. А ако сте вегетарианец, това растително мляко е идеален заместител на млечните продукти.
Млякото от коноп се прави от семената на конопа.
Състав на конопеното мляко
Освен че може да се консумира от вегетарианци и по време на пости, млякото от коноп може да се пие и от хора, имащи непоносимост към краве мляко.
В 227 г конопено мляко се съдържат:
- 900 мг омега-3;
- 2800 мг омега-6 мастни киселини;
- всички 10 незаменими аминокиселини;
- 4 грама протеин, който лесно се смила от тялото;
- 46 % от дневната доза калций;
- без холестерол;
- калий;
- фосфор;
- рибофлавин;
- витамин Е;
- витамин В12;
- витамин D;
- магнезий;
- фолиева киселина;
- желязо;
- цинк.
Технология на домашно направеното конопено мляко
1. Първо, ще ви трябва 1 чаша конопени семена, които се слагат в 6 чаши вряща вода. Ако искате вашето конопено мляко да е по-мазно, добавете още семена, а ако искате да е по-малко мазно, намалете количеството на водата;
2. Семената се варят 20 минути, след което се смилат за няколко минути в блендер;
3. Ако искате да ви е по-сладко, може да добавите мед или захар, ванилия и отново се блендират;
4. Ще получите около 6-7 чаши продукт;
5. Така приготвени, те са годни за консумация, но може да ги прецедите през марля или цедка. Това, което остане след изцеждане, може да използвате като скраб или маска за лице;
6. Млякото от коноп се съхранява в стъклени бутилки в хладилника за 3 дни. Преди употреба се разклаща добре.
Коментари