Gotvach.bg»Съвети»Как да си направим конопено мляко вкъщи

Как да си направим конопено мляко вкъщи

Как да си направим конопено мляко вкъщи

Може да ви се струва странно, но приготвянето на конопено мляко е полезна и здравословна практика. А ако сте вегетарианец, това растително мляко е идеален заместител на млечните продукти.

Млякото от коноп се прави от семената на конопа.

Състав на конопеното мляко

Освен че може да се консумира от вегетарианци и по време на пости, млякото от коноп може да се пие и от хора, имащи непоносимост към краве мляко.

В 227 г конопено мляко се съдържат:

- 900 мг омега-3;

- 2800 мг омега-6 мастни киселини;

- всички 10 незаменими аминокиселини;

- 4 грама протеин, който лесно се смила от тялото;

- 46 % от дневната доза калций;

- без холестерол;

- калий;

- фосфор;

- рибофлавин;

- витамин Е;

- витамин В12;

- витамин D;

- магнезий;

- фолиева киселина;

- желязо;

- цинк.

Технология на домашно направеното конопено мляко

1. Първо, ще ви трябва 1 чаша конопени семена, които се слагат в 6 чаши вряща вода. Ако искате вашето конопено мляко да е по-мазно, добавете още семена, а ако искате да е по-малко мазно, намалете количеството на водата;

2. Семената се варят 20 минути, след което се смилат за няколко минути в блендер;

3. Ако искате да ви е по-сладко, може да добавите мед или захар, ванилия и отново се блендират;

4. Ще получите около 6-7 чаши продукт;

5. Така приготвени, те са годни за консумация, но може да ги прецедите през марля или цедка. Това, което остане след изцеждане, може да използвате като скраб или маска за лице;

6. Млякото от коноп се съхранява в стъклени бутилки в хладилника за 3 дни. Преди употреба се разклаща добре.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати