Чесънът е изключително полезен за нашето здраве. В този съвет ще ви кажем как правилно да консумирате чесън, за да не губим неговите полезни свойства.
Съществуват проучвания, които показват, че в чесъна се съдържат не само минерали, фибри и витамини, а също и алицин, който притежава антисептични и дензифекциращи свойства. Трябва да знаете, че при температура над 50 °C алицинът изчезва от чесъна.
Затова, за да имате най-голяма полза от чесъна, той трябва да се смели на паста и да бъде оставен да престои 15 минути, за да може да отдели алицин. Не трябва обаче да смилате цяла скилидка чесън, тя трябва да се нареже и стрие.
В процеса на готвене, чесънът загубва своите полезни свойства, а също така може да се превърне в канцерогенен.
- Когато бива запържван, аминокиселините, мазнините и нишестето в чесъна образуват акриламид. Това вещество е канцерогенно и увеличава опасността от появата на злокачествени ракови образувания;
- Ако все пак искате да го запържите, това трябва да става на много слаб огън, докато придобие златисто-кафяв цвят. Това ще ограничи образуването на акриламид;
- Алицинът, съдържащ се в чесъна, има доста полезни свойства, но в някои случаи може да предизвика и дразнене.
Голямото количество консумиран чесън стимулира нашия стомашно-чревен тракт и води до дискомфорт в стомаха.
И в заключение трябва да кажем, че чесънът трябва да бъде хапван суров и да бъде не повече от три скилидки чесън на ден.
Затова хапвайте смело чесън в умерени количества, а за целта може да ви потрябват тези рецепти за:
- чеснова супа;
- чеснова разядка;
- чеснови хлебчета.
Коментари