Gotvach.bg»Съвети»Как да ядем правилно чесън

Как да ядем правилно чесън

Как да ядем правилно чесън

Чесънът е изключително полезен за нашето здраве. В този съвет ще ви кажем как правилно да консумирате чесън, за да не губим неговите полезни свойства.

Съществуват проучвания, които показват, че в чесъна се съдържат не само минерали, фибри и витамини, а също и алицин, който притежава антисептични и дензифекциращи свойства. Трябва да знаете, че при температура над 50 °C алицинът изчезва от чесъна.

Затова, за да имате най-голяма полза от чесъна, той трябва да се смели на паста и да бъде оставен да престои 15 минути, за да може да отдели алицин. Не трябва обаче да смилате цяла скилидка чесън, тя трябва да се нареже и стрие.

В процеса на готвене, чесънът загубва своите полезни свойства, а също така може да се превърне в канцерогенен.

- Когато бива запържван, аминокиселините, мазнините и нишестето в чесъна образуват акриламид. Това вещество е канцерогенно и увеличава опасността от появата на злокачествени ракови образувания;

- Ако все пак искате да го запържите, това трябва да става на много слаб огън, докато придобие златисто-кафяв цвят. Това ще ограничи образуването на акриламид;

- Алицинът, съдържащ се в чесъна, има доста полезни свойства, но в някои случаи може да предизвика и дразнене.

Голямото количество консумиран чесън стимулира нашия стомашно-чревен тракт и води до дискомфорт в стомаха.

И в заключение трябва да кажем, че чесънът трябва да бъде хапван суров и да бъде не повече от три скилидки чесън на ден.

Затова хапвайте смело чесън в умерени количества, а за целта може да ви потрябват тези рецепти за:

- чеснова супа;

- чеснова разядка;

- чеснови хлебчета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати