Gotvach.bg»Съвети»Каква тава да си купя?

Каква тава да си купя?

Каква тава да си купя?

Всяко едно вкусно ястие, няма как да се получи, ако нямаме подходящите съдове за готвене - тенджери, тави, тигани и др. В този съвет ще се спрем по-специално на това каква трябва да знаем, когато избираме тава за готвене. Не е никак приятно, ако сте си избрали неустоимо ястие, което да сготвите, но нямате подходящата за това тава.

Избор на тава

Първо трябва да знаете, че при различните видове тави цените варират. Една качествена и хубава тава ще ви служи дълго време, така че си заслужава да отделите нужните средства.

Ако се питате от какъв материал е направена най-добрата тава - ще ви кажем, че всички тави имат предимства и недостатъци. Тавата, която ще изберете, зависи и от това какво ще готвите в нея, както и каква фурна имате. На пазара най-често се срещат метални, стъклени и керамични тави.

Метални тави

Металните тави от алуминий или желязо са много устойчиви и издържат дълго време. Те не се чупят и много трудно могат да се надраскат. Доста от тях се правят с незалепващо покритие. Те имат много добра топлопроводимост и не са много скъпи. Имат обаче един недостатък - по тях може да се появи ръжда. Много хора не могат да си представят да готвят в други тави, освен в метални. Както казахме, най-честият материал, от който тези тави се правят от алуминий, а незалепващото покритие - от калий. Това покритие е направено с две цели:

1. Първата е, че улеснява изваждането на това, което сте готвили;

2. Втората е, че тавата се измива по-лесно.

Тези тави са перфектни за новаци в кухнята, защото цената им е ниска и имат добра топлопроводимост.

В доста от случаите, тези тави имат покритие или са анодизирани. Това е електролитен процес, който усилва тяхната здравина;

На някои видове тави за готвене долната им част е направена от мед. Това помага топлината да се разпределя равномерно върху повърхността. Медните тави могат да бъдат използвани във всички фурни;

Ако изберете такава тава, не трябва да използвате метални телчета за нейното миене. Ако повърхността й се надраска, незалепващото покритие няма да е "работещо". Тези тави трябва да бъдат съхранявани на сухо място. С тях не трябва да се готви на повече от 200 градуса температура;

Стъклени тави

- Тези тави имат много добра топлопроводимост. Много лесно се измиват. Най-доброто им качество обаче е прозрачното им стъкло, защото така можете да виждате какво се случва с вашето ястие, докато готвите. Този вид тави са направени от стъкло, което е закалено, за да може температурата да се разпределя равномерно. Имат обаче един недостатък и той е, че могат да се напукат, ако са сложени много бързо на висока температура. Така че бъдете внимателни, когато готвите в йенското стъкло например.

Керамични тави

- Този вид тави са универсални. Можете да използвате керамичните съдове за сервиране, като ги сложите директно на масата. Тези тави също са незалепващи. Нямат големи разлики от стъклените тави. Те се правят от глина, а после се пекат в пещ. След това се покриват с непореста глазура. Така повърхността бива запечатвана и става хигиенична. Този вид глазура има и незалепващо покритие.

Избор на форма за тава

Както знаем, класическата форма на тавата е правоъгълна. Когато избирате вашата тава, е хубаво да е най-малко 2-3 см дълбока, защото в нея можете да сложите ястие на фурна, в което има повече сос. Ако тавата, която купувате, ще ви трябва за печене на хляб, то е хубаво да си вземете специална тавичка с правоъгълна форма, която е по-дълбока. За пици са подходящи много плитки и кръгли тави. Трябва да можете лесно да вадите пицата от тях, за това колкото е по-плитка- толкова по-добре.

И от всичко казано до тук, следва да заключим, че всяка една тава е подходяща за готвене, но ако се колебаете точно каква да изберете, може да разгледате нашите предложения за тави.

А когато имате правилната тава, може да приготвяте вкусотии като класическа мусака, ориз на фурна, пържоли в тава, различни баници и много други.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати