Една професионална кухня не може без един или два добри конвектомата. Конвектоматът работи на принципа на фурна с вентилатор. Той движи топлината именно с помощта на вентилатор. Така се осигурява топлина навсякъде в конвектомата. А крайният резултат е добре приготвена вкусна храна.
В този уред могат да се готвят много ястия едновременно. Има функция да готви само на пара, само на печене или на пара и печене едновременно. В него не е нужно храната да се бърка постоянно. Има две основни системи на работа на конвектомата:
- При едната нагреватели има и отгоре и отдолу, както и при другите фурни. Така разположени, въздухът загрява храната, благодарение на вентилатора, който разпределя равномерно топлината върху всички продукти;
- При втората нагревателят е разположен в задната част, извън фурната около вентилатора;
- Всеки един готвач знае, че с конвектомат се готви много по-лесно и бързо. В професионалните кухни се иска бързина и качество, а конвектоматът може да осигури и двете. Едно от предимствата му е, че в него се обединяват няколко основни уреда, типични за професионалната кухня, а за сладкарите е един от най-верните помощници. Трябва обаче да имате опит, когато работите с този уред, за да може да получите винаги добър резултат;
- Няма готвач, който да не иска да работи с конвектомат, защото когато имаш много гости, те искат вкусна, качествена и в големи количества храна. А конвектоматът е най-верният помощник в тази задача.
Коментари