Кога трябва да се пресече киселото зеле?

Кога трябва да се пресече киселото зеле?
Снимка: gotvach.bg

Ако искате да сложите на трапезата си за Бъдни вечер традиционен зелник или да поднесете за Коледа пуйка с кисело зеле, трябва най-малкото да сложите кисело зеле. Идеалното време за налагането на зеле е в края на октомври, началото на ноември.

Всяко българско семейство има своя собствена рецепта за налагане на зеле. Обикновено почистените горните листа зелки се подреждат в бидон и се заливат със саламура от вода и сол,(точните пропорции са описани в рецептата Кисело зеле в бидон).

По желание мое да се добавят няколко цветни зелки, червено цвекло и царевица, за да засилят процесите на ферментация. Добре е да знаете, че ферментацията зависи от температурата на околната среда и колкото по-висока е тя, толкова по-бързо вашето кисело зеле ще ферментира.

Най-важният момент при приготвянето на кисело зеле е стопирането на ферментацията или т.нар. пресичане на зелето. То следва да се направи, когато зелето е добило точния вкус, който ви харесва и допада в най-голяма степен.

Пресичането на зелето става с помощта на корени от хрян и/или натриев бензоат, като и в двата случая трябва да сте внимателни. При пресичане с корени от хрян трябва да следите дали ферментацията на зелето действително е спряла, за да не стане прекалено кисело.

Използвайте натриевия бензоат внимателно и както е указано на опаковката, защото в противен случай рискувате да промени вкуса на киселото зеле.

Рейтинг

4
Общо 4 гласували
5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати