Един от най-известните методи за направа на меренг е френският меренг. За неговата направа белтъците се разбиват на твърд сняг с пудра захар или захар на кристали, а в някои случаи може да е в комбинация с двата вида захар.
Друг известен вид меренг е италианският меренг. При италианския меренг белтъците се разбиват на гъст сняг, след това към него на тънка струя и като се бърка непрекъснато се добавя захарен сироп. Този меренг е много подходящ за употреба и когато направеното от него не е печено.
Друг вид меренг, който също е известен, е швейцарският меренг. При този меренг белтъците и захарта се слагат в съд, който се поставя върху бен мари или по-просто казано - водна баня. Разбиват се с ръчен миксер, докато се сгъстят и удвоят обема си.
След това купата се маха от водната баня и продължава да се разбива, докато се охлади сместа.
За да си направите италиански меренг, ще ви трябват белтъци и захар, но в зависимост от това каква е рецептата и за какво ще се използва, може да съдържа и глюкоза, ванилия или други аромати.
Съотношението между белтъци и захар най-често е 1:2, но има и рецепти, които имат по-малко захар;
Не е необходимо да се употребява сладкарски термометър, въпреки че ще ви е по-лесно с него. Захарният сироп за този меренг е готов, когато стигне до 110-120 °C температура.
Коментари