Gotvach.bg»Съвети»Какво да сготвим на сач?

Какво да сготвим на сач?

Ivana GeorgievaIvana Georgieva
Помощник Готвач
815
Какво да сготвим на сач?
Стилен свещник на дървена стойка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Стилен свещник на дървена стойка
5.40 лв.

Сачът представлява глинена плоча и се среща в различни диаметри. Хубаво е да си взимате по-голям сач, за да събира повече продукти, и е много по удобно за готвене. Той може да се използва както и за готвене на открито, така и за готвене във фурна.

В повечето ресторанти и механи едно от най-вкусните неща в менюто е специалитетите на сач. Вкусът и ароматът се дължат на факта, че те всъщност се готвят в собствения си сос. Това е полезно, тъй като приемат по-малко мазнина и продуктите вътре запазват всички свои полезни вещества.

Има няколко основни правила и техники за готвенето в сач, които е хубаво да се спазват, за да бъде още по-лесно, отколкото е. Най-важното е, след като купите сача, да го подготвите за употреба. При закаляването на съда се сипва мазнина и се слага на слаб огън, докато глината се абсорбира.

Много е важно, когато извадите сача от фурната, да не го слагате върху мокра или студена повърхност, защото ще се спука. Най-добре е върху дървена дъска за рязане. Тук идва въпросът;

Какво можем да сготвим на сач?

Сачът е идеалното решение, ако чакате гости. В него може да се приготви както местни и зеленчукови ястия, така и десерти, от които по популярни са гюзлеми и катми. Пърленките също стават доста вкусни на сача. Много популярна рецепта е майсторският сач. За нея са ви необходими 300 г. свинско бонфиле, 200 г пилешки гърди, 1 глава лук, 300 г гъби печурки, 2 домата, 4 чушки, 3 кисели краставички, 200 г кашкавал, 1 с.л. майонеза, 1 с.л. горчица, 1 с.л. соев сос, 3 скилидки чесън и подправки на вкус (магданоз, чубрица, черен пипер).

В купичка смесвате соевия сос, горчицата, майонезата и счуканите скилидки чесън, месото го нарязвате на кубчета, намазвате с маринатата и оставяте в хладилник за около час и половина.

Сипвате олио в сача и запържвате месото. Добавяте нарязаните зеленчуци без доматите. Когато съставките останат само на мазнина, прибавяте и настърганите домати. Готвите така около 10 мин, сваляте от котлона, овкусявате с подправките и поръсвате отгоре с настърган кашкавал.

Ако пък не сте фенове на месото, ето и една рецепта без месо. За нея са ви нужни: 6 средни картофа, 3 скилидки чесън, 1 глава лук и подправки на вкус (черен и червен пипер, мащерка и копър). Картофите се обелват и се нарязват на шайби. Намазват се със счукания чесън, нарязания лук и подправките.

Поливат се със зехтин и се оставят да попият за около 10 мин. Слагат се в намазнения сач и се пекат на 180 °C. Важно е да сложите сача в студена фурна, преди да е загряла. При нужда по време на печене се прибавя още зехтин. По желание може да поръсите с кашкавал.

Вижте още апетитни рецепти за традиционен сач:

- сач със свинско;

- картофи на сач;

- сач с телешко.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 1
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Този съвет още не е коментиран. Бъди първият, който ще остави коментар към него:Анонимен