Какви подправки се слагат на рибена чорба?

Какви подправки се слагат на рибена чорба?

Има безброй рецепти за приготвянето на рибена чорба. Но независимо дали ще приготвяте манастирска рибена чорба, черноморска рибена чорба или френска рибена чорба Буйабес, то трябва да спазвате две златни правила – първо, да готвите с няколко вида качествена и прясна риба, и второ – да съчетаете подходящите подправки за рибена чорба.

Според мнозина заклети кулинари най-важната подправка за рибената чорба е девисилът (лющян). Най-добре е девисилът да бъде пресен, но може да бъде заменен и с издушен, ако не може да се намери пресен.

Ароматната рибена чорба има нужда още от корени от целина, черен пипер (млян и на зърна), магданоз, риган и дори мащерка.

Няма да сгрешите ако подправите рибената чорба с розмарин, босилек и кориандър, а на някои места се слага дори дафинов лист. Преди поднасяне може да поръсете със ситно нарязан пресен магданоз.

И най-накрая ще ви разкрием една дълбоко пазена кулинарна тайна, благодарение на която ароматна рибена чорба придобива уникален аромат на опушено. Към края на варенето добавете към рибената чорба едно малко въгленче, което трябва непременно да извадите след като свалите чорбата от котлона.

Рейтинг

4.7
Общо 3 гласували
5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати