Бланширайте лука, за да омекотите натрапчивия му аромат. Бланширането на лука го прави също така по-лесен за белене и дори може да накара очите ви да сълзят по-малко, когато го режете на ситно, преди да го включите в направата на някое ястие с лук.
Бланширането омекотява най-външния слой месест лук. Ако не ползвате този слой в лучена супа или сос, го запазете за направата на зеленчуков бульон.
Как се бланшира лук?
Измийте лука и отрежете краищата му. Напълнете 3/4 голяма купа с лед и допълнете студена вода. Нарежете измития лук с нож на пръстени.
Сложете тенджера с вода да заври на средно слаб огън и добавете в нея луковите пръстени (шайби).
След като водата заври, бланширайте луковите пръстени за около една-две минути.
Отцедете лука от водата в гевгир, когато изминат минутите за бланширането му и го прехвърлете в купата с ледената вода. Охладете лука за около четири-пет минути в нея.
След което извадете луковите шайби от водата. Обелете ги, ако ще ги ползвате веднага за някоя лучена яхния, или ги оставете да изсъхнат на въздух, като ги съхранявате непокрити при стайна температура.
Коментари